سایه بازیگران منطقه ای بر مذاکرات هسته ای

مردی که فابیوس را علیه ایران تحریک کرد

ناظران می‌گویند که حمایت عربستان از فرانسه فقط مقابله به مثل با روسیه بر سر سوریه نبوده است، بلکه ارسال این پیام از سوی ریاض به واشنگتن نیز بوده است که می‌تواند از ثقل اقتصادی و دیپلماتیکش برای تاثیرگذاری بر جامعه جهانی از دریچه‌ای غیر از دریچه امریکا استفاده کند.
 
 

دیپلماسی ایرانی: همان طور که وتوی روسیه همه تصمیم ها بر سر سوریه را لغو کرد و به داد بشار اسد رسید، وتوی فرانسه نیز همه تلاش ها برای توافق بر سر برنامه هسته ای ایران میان تهران با کشورهای غربی را به باد داد. ایرانی ها تلاش داشتند که از طریق این توافق نامه دریچه ای برای ادامه غنی سازی اورانیوم داشته باشند و از مواضع متزلزل واشنگتن در برابر تهران نهایت استفاده را ببرند.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، یک منبع عربستانی گفت که کشورش با قدرت پشت مواضع تند فرانسه در خلال مذاکرات 1+5 با ایران ایستاده بود.

این منبع که این روزنامه عربی اشاره ای به آن نکرده است، همچنین گفت که آن چه تندروی فرانسه را حمایت می کرد، سعود الفیصل، وزیر امور خارجه عربستان بود که می خواست به این ترتیب پاسخی به وتوی روسیه در برابر بحران سوریه که عربستان تلاش می کرد روند دیپلماسی مشابهی را در آن پرونده پیگیری کند، داده باشد و فرانسه، دوست نزدیک خود را برای این تندروی ترغیب کرد.

در طول مذاکرات ژنو لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه گفته بود که توافق نامه پیشنهادی نگرانی ها را بر طرف نمی کند و نمی تواند ابهامات را بر سر پرونده هسته ای ایران رفع کند.  

البته وی تاکید کرد که فرانسه تمایل دارد به رغم اتهامات برخی مسئولان به این که پاریس تلاش ها را به چالش کشیده است، توافقی در پرونده هسته ای ایران حاصل شود.  

بر اساس توافق نامه پیشنهادی ایران می پذیرفت بخشی از برنامه هسته ای خود را در برابر کاهش برخی تحریم های اقتصادی که مشکلات بزرگی را برایش رقم زده است، متوقف کند.

ناظران می گویند که حمایت عربستان از فرانسه فقط مقابله به مثل با روسیه بر سر سوریه نبوده است، بلکه ارسال این پیام از سوی ریاض به واشنگتن نیز بوده است که می تواند از ثقل اقتصادی و دیپلماتیکش برای تاثیرگذاری بر جامعه جهانی از دریچه ای غیر از دریچه امریکا استفاده کند.

ناظران بر این اعتقادند که اظهارات جان کری، وزیر امور خارجه امریکا که روز یکشنبه بیان کرد، حاکی از نگرانی امریکایی ها بر سر از دست دادن دوستی در طراز عربستان است. عربستان اتهام های متعددی را متوجه کاخ سفید به ریاست باراک اوباما کرده و او را فردی ضعیف توصیف کرده که تلاش دارد بر اساس وعده های روس ها عمل کند.

کری در گفت وگو با شبکه خبری ان بی سی گفته بود: «ما در مذاکرات هسته ای با ایران نه کوریم و نه ساده لوح. ما می دانیم که چگونه به گونه ای عمل کنیم که به سود مصالح کشورمان و جهان به ویژه هم پیمانانمان مثل اسرائیل و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و دیگر کشورهای منطقه باشد.»

دیگر منابع آگاه امریکایی به روزنامه العرب گفته اند که ریاض تصمیم دارد در صورتی که غرب نتواند توقفی در برنامه هسته ای ایران ایجاد کند، از طریق پاکستان اقدام به وارد کردن سلاح هسته ای کند.

درباره نقش عربستان در پرونده های منطقه ای، کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تلفنی با ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان بر سر تلاش های بین المللی بر سر پرونده سوریه و توقف تلاش ها بر سر برنامه هسته ای ایران گفت وگو کرد. کما این که راه های حل پرونده های مختلف منطقه ای را با او در میان گذاشت.  

مذاکرات ایران با 1+5 روز شنبه بدون رسیدن به توافقی در ژنو به کار خود پایان داد. طرف امریکایی می گوید که پیشنهادهایی را به ایران داده ولی تهران آن پیشنهادها را قبول نکرده است در حالی که مقام های ایرانی همچنان صحبت از خطوط قرمز هسته ای خود می کنند و می گویند امکان چشم پوشی از آن خطوط را ندارند.

از سوی دیگر منابع آگاه امریکایی به روزنامه العرب گفته اند که ریاض تصمیم دارد در صورتی که غرب نتواند توقفی در برنامه هسته ای ایران ایجاد کند، از طریق پاکستان اقدام به وارد کردن سلاح هسته ای کند. این خبر را چندی پیش روزنامه تایمز منتشر کرد و برخی افراد آگاه در عربستان می گویند که این مساله باعث نگرانی امریکایی ها به ویژه سازمان های امنیتی این کشور شده است. به ویژه این خبر زمانی منتشر می شود که جان کری، وزیر امور خارجه امریکا به تازگی در ریاض بوده و تلاش می کرده که روابط دو کشور را به یکدیگر نزدیک کند. امریکایی ها از این نگران هستند که عربستان همانند سال 1989 که در واکنش به تلاش های هسته ای ایران به سراغ موشک های چینی رفتند، این بار نیز اقدامی مشابه را انجام دهند. در آن موقع بازخواست های امریکایی ها ریاض را به اندازه ای خشمگین کرد که به فکر همکاری با شرق به جای همکاری های استراتژیک با امریکا افتاد. در آن موقع ماهواره های امریکایی عملیات انتقال موشک ها را رصد کرده و نسبت به تاثیر آنها بر امنیت اسرائیل هشدار داده بودند. وقتی که عربستانی ها تصاویر ماهواره ای را مشاهده کردند نگران شدند و به صرافت افتادند و گفتند که این موشک ها کلاهک هسته ای ندارند و تنها کلاهک های انفجاری با جنبه های دفاعی هستند. در آن زمان چین و عربستان هر دو تقاضای واشنگتن برای بازرسی این موشک ها را رد کردند.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

 

 
 
 
نوشته شده در یک شنبه 26 آبان 1392برچسب:,ساعت 13:2 توسط savalan| |
تحلیل فارن پالیسی از موضع فابیوس

چرا فرانسه در نقش اپوزیسیون توافق هسته ای ظاهر شد؟

فرانسه در موقعیت بسیار خوبی قرار دارد تا به توافق هسته ای خدشه وارد کند، چرا که شماری از مقامات این کشورها به طور انحصاری بیش از یک دهه است که به دقت برنامه های هسته ای ایران را زیر نظر دارند و جنبه های فنی این برنامه ها و تاثیر تحریم ها را درک می کنند.
 
 

دیپلماسی ایرانی: در دو روز نخست مذاکرات هسته ای ژنو، به نظر می رسید که دیپلمات های ایرانی و غربی آخرین اصلاحات را روی توافق هسته ای که تا چندی پیش دور از دسترس بود، انجام می دهند. اما در آخرین دقایق، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به گفت و گو ها ملحق شد و دیری نپایید که مذاکرات بی نتیجه شد و فابیوس فرصت آن را پیدا کرد تا این خبر را اعلام کند.

این پاسخی نبود که تیم های آمریکایی و اروپایی در انتظار آن بودند. یک مقام غربی گفت: پاریس مشارکت فعالی را در مذاکرات اواخر هفته گذشته در ژنو نداشت و تا آخرین روزها در جریان جزئیات کامل قرار نداشت.

با این حال پاسخ فرانسه نباید یک غافلگیری تمام عیار قلمداد شود. فرانسوا اولان، رئیس دولت سوسیالیست فرانسه،الگوی خود را در سیاست خارجی دنبال می کند و در لیبی، مالی، سوریه و اکنون ایران با دولت اوباما هماهنگ نیست. همچنین پاریس، متحد نزدیک اسرائیل در اروپا به شمار می رود و پس از آمریکا، دومین متحد تل آویو در جهان است.

فابیوس که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را بازتاب می دهد، دو نگرانی عمده در مورد توافق هسته ای با ایران دارد. نخست، این توافق احتمالی با ایران نمی تواند مانع آغاز به کار راکتور آب سنگین اراک شود و این در حالی است که به دنبال فعالیت این راکتور، بخش عمده و مهمی از فعالیت های هسته ای ایران از در برابر حمله هوایی ایمن می شود. چرا که با فعال شدن این راکتور، حمله به آن به منزله رقم زدن یک فاجعه انسانی خواهد بود. فابیوس همچنین از این موضوع نگران است که در طرح توافق پیشنهادی به ایران، به ذخایر اورانیوم غنی شده 20 درصدی توجهی نشده است. با توجه به این نگرانی ها، فابیوس به رادیو فرانسه گفت که نمی خواهد بخشی از بازی احمقانه باشد.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا تا کنون از به نقد کشیدن موضع فرانسه خودداری کرده است و به جای آن تاکید دارد که ایران و گروه 1+5، پیشفت خوبی در مذاکرات و دستیابی به توافق هسته ای داشته اند. کری در برنامه دیدار با رسانه ها گفت: شماری از کشورها – نه تنها فرانسوی ها، بلکه ما و دیگران – می خواهیم اطمینان یابیم که لحن قاطعی داشته باشیم. در رسانه های فرانسوی نیز گزارش هایی در مورد اتحاد قدرت های بزرگ مخابره می شود. این رسانه ها ادعا می کنند گروه 1+5، اتحاد داشته و این طرف ایرانی بود که در نهایت راه توافق در ژنو را سد کرد. اما در محافل خصوصی، برخی دیپلمات ها انگشت اتهام خود را به سوی فرانسه نشانه می روند.

با این حال فابیوس پیش از این نشست نیز در مورد توافق هسته ای با ایران هشدار داده بود. به گفته یک دیپلمات فرانسوی، وزیر امور خارجه فرانسه در یک محفل خصوصی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک که در ماه سپتامبر برگزار شد، گفت: در سال های اخیر، ما در مورد این موضع بسیار مراقب و گوش به زنگ بوده ایم و به سادگی از کنار آن نمی گذریم.

این درحالی است که موضع جدی فابیوس در مورد توافق هسته ای با ایران به یکباره تعداد دوستان فرانسه را در کپیتال هیل، افزایش داده است. جایی که قانونگذاران از هر دو حزب آمریکا از اوباما می خواهند تحریم های اقتصادی علیه ایران را حفظ کرده و حتی آنها را افزایش دهد.  لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه از ایالت کارولینای جنوبی که یک تندروی تمام عیار آمریکایی به شمار می رود به سی ان ان گفت: به خاطر فرانسه از خدا متشکرم. فرانسوی ها به رهبران بسیار خوبی در خاورمیانه تبدیل شده اند. از سوی دیگر سناتور جان مک کین جمهوریخواه از آریزونا نیز که یک تندروی آمریکایی دیگر است،در تویتتراش نوشت: فرانسه برای جلوگیری از توافق بد با ایران انگیزه دارد. زنده باد فرانسه.

اما هزاران مایل آنسو تر، در تهران، مقامات ایران واکنش های متعددی دارند. در توییتر دفتر مقام معظم رهبری آمده است: مقامات فرانسوی در سال های اخیر آشکارا با ایران دشمنی می کنند. این در حالی است که یک سیاستمدار باهوش نباید موضع بی طرف خود را به یک دشمن تبدیل کند.

باید گفت موضع فرانسه علیه شکل گیری یک توافق با ریسک هایی نیز به همراه دارد. مذاکره کنندگان آمریکایی و همتایان ایرانی آنها می گویند، پنجره دیپلماسی برای همیشه باز نمی ماند. در صورتی که مذاکرات به شکست بیانجامد، فرانسه هر گزینه ای که غیر از اقدام نظامی پیش روست را از بین می برد. از سوی دیگر مواضع پاریس می تواند روابط آمریکا و انگلیس با فرانسه را تحت تاثیر قرار دهد.

کریم سجادپور، کارشناس امور ایران در موسسه صلح کارنگی، می گوید: اگر در هفته های پیش رو توافقی پیشنهاد شود که امتیازهای بیشتری از ایران دریافت کند، فرانسه یک قهرمان می شود. اما اگر در ماه ها آتی دیپلماسی به شکست برسد،یک رسوایی برای فرانسه رقم می خورد.

اما به نظر می رسد در این قمار روی اول سکه برای فابیوس مطرح باشد. پاریس اطلاعات وسیعی در مورد برنامه های هسته ای ایران دارد که سابقه آن به دهه ها قبل باز می گردد. در زمان محمد رضا پهلوی، فرانسوی ها خود به احداث تاسیسات هسته ای در نزدیکی اصفهان کمک کرده بودند.

اولی هاینونن، کارشناس امور ایران می گوید: اطلاعات جاسوسی فرانسه در مورد برنامه های هسته ای ایران نیز بسیار وسیع است. همچنین افرادی مانند اکبر اعتماد، بنیانگذار برنامه هسته ای نیز در فرانسه زندگی می کنند.

مارک دابویز، رئیس بنیاد دفاع از دمکرایسی ها، می گوید: فرانسه در موقعیت بسیار خوبی قرار دارد تا به توافق هسته ای خدشه وارد کند، چرا که شماری از مقامات این کشورها به طور انحصاری بیش از یک دهه است که به دقت برنامه های هسته ای ایران را زیر نظر دارند و جنبه های فنی این برنامه ها و تاثیر تحریم ها را درک می کنند. به گفته وی، در فرانسه بسیاری از نویسنده ها هستند که تنها امور ایران را مانیتور می کنند و حتی در این زمینه کتاب می نویسند و به آسانی تحت تاثیر فریبکاری های هسته ای قرار نمی گیرند. دابویز خاطرنشان می کند که فرانسوی ها تنها طرفی در گروه 1+5، هستند که بیشترین دانش و تخصص را در مورد برنامه های هسته ای ایران دارند. این در حالی است که کارشناسان فرانسوی هم در بحص تخریم و هم در بحث جنبه های فنی برنامه های هسته ای ایران وارد هستند. در حالی که در طرف آمریکایی سازمان ها و نهادهای مختلفی وجود دارند که هر یک نظر خود را در مورد موضوعی خاص ارایه می کنند.

برخی گزارش ها حاکی از آن است که ایران در مذاکرات ژنو پذیرفت تمامی تمامی برنامه های غنی سازی در راکتور اراک را برای شش ماه متوقف کند اما در مورد متوقف کردن ساخت این راکتور، چراغ سبزی نشان نداد. به این ترتیب ایران می تواند در این بازه زمانی پروژه راکتور آب سنگین اراک را برای فعالیت آماده تر کند. از سوی دیگر توافقی که در ژنو پیشنهاد شد، مانع تمامی فعالیت های غنی سازی ایران نمی شود و ذخایر اورانیوم غنی شده ایران همچنان می تواند افزایش پیدا کند.

البته موضع گیری فرانسه می تواند دلایل شخصی نیز داشته باشد. در ماه سپتامبر، زمانی که از تسلیحات شیمیایی در سوریه استفاده شد، دولت اولاند تنها کشوری بود که اعلام کرد از موضع آمریکا برای حمله به سوریه حمایت می کند. اما در نهایت واشینگتن از این اقدام نظامی پا پس کشید و فرانسه به واسطه موضع گیری که انجام داده بود. در انزوا قرار گرفت. اکنون نیز به نظر می رسد فرانسه تنها است اما این بار بنا بر انتخاب خود.

منبع: فارن پالیسی/ تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10 

 

 
 
 
نوشته شده در یک شنبه 26 آبان 1392برچسب:,ساعت 13:1 توسط savalan| |
تحلیل صادق خرازی از موضع اخیر پاریس در مذاکرات هسته ای با تهران

سیاست خارجی فرانسه، گروگان فابیوس است

تقسیم کاری را در اردوگاه غرب مشاهده می کنم البته نمی توان به صراحت گفت که آنها به دنبال پیش بردن استراتژی پلیس خوب، پلیس بد هستند.در عالم سیاست همه چیز ممکن است و هیچ چیز غیر ممکن نیست.
 
 

فرهیختگان – آزاده افتخاری: مذاکرات هسته ای چهار روزه ژنو با یک غافلگیری بزرگ خاتمه یافت. در حالی که به نظر می رسید ایران و گروه 1+5؛ در چند قدمی یک توافق مقدماتی هسته ای قرار دارند، به ناگاه وزیر خارجه فرانسه با پیش کشیدن بحث راکتور هسته ای اراک و ذخایر اورانیوم غنی شده ایران، مدعی شد توافق هسته ای با  تهران تضمین شده نیست . لوران فابیوس که از دوستان نزدیک تل آویو به شمار می رود، توانست چند ساعت بعد از این موضع گیری شانس آن را داشته باشد که حتی پیش از برگزاری کنفرانس خبری وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خبر به نتیجه نرسیدن مذاکرات را اعلام کند. هرچند پیش از این موضع گیری فابیوس نیز اختلاف نظرها در تیم های مذاکره کننده هسته ای ایران و گروه 1+5، آشکار بود و سطح انتظار ها از یک توافق مشترک به یک بیانیه مشترک کاهش یافته بود، اما در نهایت شرایط به گونه ای پیش رفت که فرانسه پسر بد ماجرا نام گرفت که حتی مانع انتشار بیانیه مشترک گروه 1+5 و ایران شده است و در نهایت با برگزاری یک کنفرانس خبری بین ظریف و اشتون، انگشت اتهام به سوی پاریس نشانه رفت. این در حالی است که سفیر سابق ایران در فرانسه می گوید، ابزار جنگ سرد در عرصه تعاملات بین المللی جهان امروز دیگر کارایی ندارد و گروکشی ها نمی تواند راهی را برای پیشبرد سیاست ها باز کند. سید محمد صادق خرازی سفیر سابق ایران در فرانسه در این خصوص  می گوید شاید بتوان گفت که تقسیم کاری در اردوگاه غرب صورت گرفته اما باید برای تحلیل شرایط دید عمیق تری داشت. صادق خرازی  که سال ها در نمایندگی ایران در سازمان ملل فعالیت داشته است، بر این باور است که گروه هایی تندرویی در فرانسه حضور دارند که مخالف بهبود روابط ایران با غرب و حل مساله هسته ای هستند. آنچه در زیر می خوانید گفت و گوی فرهیختگان با صادق خرازی در خصوص موضع گیری اخیر فرانسه در قبال پرونده هسته ای ایران است است:

 آقای خزاری این روزها همه جا بحث غافلگیری از موضع فرانسه در مذاکرات هسته ای اخیر مطرح است، به نظر شما چرا کشوری که انتظار نمی رفت به یکباره به مخالف توافق هسته ای با ایران تبدیل شد؟

نمی توان به صورت یک جانبه همه چیز را خدشه دار کرد. اما آنچه که بنابر عقیده من مطرح است، تاسفی است که در مورد عملکرد وزیر امور خارجه فرانسه وجود دارد. آنچه که به دنبال عملکرد وی در یک مقطع تاریخی از مذاکرات ایران و گروه 1+5 رخ داد یک خطای تاریخی بود و او موارد زیادی را با یکدیگر ترکیب کرد. رفتار آقای فابیوس به گونه ای بود که در ذهن دنیای اسلام این تصور پدید آمد که پایتخت سیاسی فرانسه دیگر در تل آویو است. البته که آقای فبیوس یهودی است و یهودیان نیز قابل احترام تمامی ملت ها هستند اما دخالت و بی توجهی و بی تفاوتی نسبت به آنچه که در سرزمین های اشغالی روی می دهد و یکصرفه نگاه کردن به مسائل خاورمیانه استقلالی که در سیاست خارجی فرانسه وجود داشت را زیر سئوال برده است. در زمانی که آمریکا و متحدان اش به عراق حمله کردند ، فرانسه با سیاست مستقل حود آبروی بسیار زیادی را در دنیای اسلام کسب کرد اما متاسفانه رفتار فرانسه در لیبی، مصر و آنچه که در سوریه انجام می دهد، نشان می دهد که فرانسه با واقعیت های منطقه فاصله پیدا کرده است.

اما فرانسه در دورانی که آقای روحانی مسئولیت مذاکرات هسته ای با تروئیکای اروپا را بر عهده داشتند، در مذاکره با تهران پیشگام بود. دلیل تغییر موضع پاریس از یک حامی توافق هسته ای با ایران به یک مخالف توافق چیست؟

چند نکته اساسی را می توان در این زمینه بر شمرد. نخست اینکه این دولت ژاک شیراک و وزیر خارجه او بودند که با تیم آقای روحانی مذاکره می کردند. دولت شیراک با عینک اسرائیل به منطقه نگاه نمی کرد و پایگاه خود را در دنیای عرب داشت. دولت وی سیاست مستقل خود را در مذاکرات داشت و از اهمیت حل مساله هسته ای با ایران آگاه بود. آنها به موقعیت ژئوپولتیک، ژئواستراتژیک و اقتصادی و سیاسی ایران نه تنها امیدوار شده بودند، بلکه می دانستند این موقعیت از اهمیت زیادی برخوردار است. آنها در آن زمان نشان دادند که می خواهند چهره ای را که با حمایت از صدام حسین تخریب شده بود، به نوعی بازسازی کنند. فرانسوی ها نه تنها در دوره جنگ بی طرف نمادند، بلکه  مقامات فرانسوی به من گفتند که با سکوت اختیار کردن در مورد حمله شیمیایی صدام به ایران، به نفع او عمل کردند. همچنین موشک ها و هواپیماهای میراژ فرانسوی که در آن زمان بر فراز آسمان ایران حرکت می کردند، از دوره تلخ روابط فرانسه با ایران حکایت داشت که به گفته مقامات فرانسوی در زمان مذاکرات هسته ای در دوران خاتمی، آنها با عملکرد خود در این مذاکرات به دنبال جبران بودند. متاسفانه آقای فابیوس تاریخ فرانسه را ظاهرا فراموش کرده و سیاست خارجی فرانسه امروز قربانی و گروگان عملکرد فابیوس شده است.

آقای خرازی، دولت شیراک در صف آرایی آمریکا برای حمله به عراق به واشینگتن نه گفت، اکنون ظاهرا دولت اولاند نیز بار دیگر به آمریکا نه می گوید اما این بار در مورد ایران. شما فکر می کنید آمریکا به واقع از این موضع گیری غافلگیر شده یا اینکه استراتژی پلیس خوب – پلیس بد را اعمال می کند؟

البته من به بیان موضوع به این شکل باور ندارم. اما در عین حال تقسیم کاری را در اردوگاه غرب مشاهده می کنم. نمی توان به صراحت گفت که آنها به دنبال پیش بردن استراتژی پلیس خوب، پلیس بد هستند. اما تصور من بر این است که ما در شرایطی قرار داریم که باید دید عمیق تری در مورد موضوعات داشته باشیم. در توضیح می توان گفت، فارغ از اینکه روابط امروز ما با غرب به پرونده هسته ای و پیشرفت مذاکرات نیز بستگی دارد، امید ایجاد شده به کاهش اختلافات در بر سر مساله هسته ای ایران با نقش آفرینی فرانسه تا حدودی تحت تاثیر قرار گرفت. فرانسه در مقام انعکاس دهنده دیدگاه های اسرائیل و گروه های تندرو قربانی شد. شاید فرانسوی ها گمان می کنند با فشار بر ایران می توانند امتیازهایی در مورد سوریه بگیرند. این در حالی است که هنوز از سیاست خارجی  فرانسه در قبل لیبی گرته برداری نشده است. فرانسه با اقداماتی که در منطقه انجام داد، در حال از دست دادن هویت تاریخی خود است. در مورد استراتژی پلیس خوب و پلیس بد می توان سه دیدگاه را مطرح کرد. یکی از اینکه جهان بر اساس الگوی ناپلئون برپا شده و همواره توهم توطئه مطرح است. نگاه دیگر اینکه همه چیز از قبل برنامه ریزی شده و یک پلیس خوب و یک پلیس بد وجود دارد که همه چیز را کنترل می کند.اما نگاه واقع بینانه تر این است که آمریکا دیدگاه های خود را تعدیل کرده است. هرچند که جان کری روز دوشنبه، سخنان خوبی را مطرح نکرد.

پر واضخ است که برای تحلیل موضع کنونی فرانسه باید دولت قبلی ایران و نحوه اعمال سیاست خارجی در آن دوره باید مورد کنکاش قرار گیرد.

فرانسه در ماه سپتامبر اعلام کرد در صورت حمله آمریکا به سوریه به بهانه استفاده از تسلیحات شیمیایی در این کشور، با ایالات متحده همراهی می کند. اما در نهایت کاخ سفید از این اقدام منصرف شد و فرانسه تنها ماند. فکر می کنید تلاش برای خارج شدن از ایزوله منطقه ای و شاید بین المللی و مطرح شدن نام فرانسه می تواند دلیلی برای موضع گیری های اخیر پاریس باشد؟

شاید از دریچه کوچک بین دوربین بتوان چنین نگاهی را داشت. ببینید، فابیوس گمان می کند که در حال ایفای یک نقش محوری در خاورمیانه به خصوص سوریه و اسرائیل ایفا می کند و بخشی از این نگرش مربوط به گرایش های شخصی وزیر خارجه فرانسه است. اما آقای فابیوس متوجه این نکته نیست که با توجه به تحولات خاورمیانه، امروز آمریکا، انگلیس، فرانسه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی یک سو ایستاده اند و در سوری دیگر خرده امپراطوری ها در قالب نهضت های آزادی بخش ایستاده اند که می خواهندساختار سیاسی و امنیتی منطقه را دچار تحول کنند. الگو هایی که در گذشته امکان وابستگی به آنها وجود داشت، امروز دیگر لزوما کارا نیست. مطمئنا سوسیالست های فرانسه امروز از سوسیالیست های فرانسه دیروز قوی تر نیستند.در حال حاضر دولت فرانسه در مناسبات اروپایی خود دچار ضعف است. شاید پاریس باید به این نکته توجه بیشتری داشته باشد که زمانی می تواند به دنبال منافع خود در منطقه باشد که در رابطه با همسایگان اش نیز همگرایی داشته باشد. آشفتگی که در ترمینولوژی و سیاست خارجی فرانسه امروز وجود دارد، تنها ناشی از فهم نادرست از واقعیت های موجود  در حاکمیت فرانسه نیست و بخشی از آن به نگاه فردی ناشی می شود که در حال حاضر در راس سیاست خارجی فرانسه قرار دارد. در حال حاضر نمی توان کل فرانسه را هدف انتقادها قرار داد. هم اکنون نئوکان های فرانسوی در بخش عمده ای از دستگاه دیپلماسی حضور دارند اما در عین حال بسیاری از دیپلمات ها و مقامات ارشد فرانسوی با آنچه که اتفاق افتاد خیلی هماهنگ نیستند و می دانند که این اتفاق نمی تواند خیلی به نفع کشورشان باشد. آنها درک می کنند که یک بار دیگر در یک دوره تاریخی فرانسه نتوانست در یک گفت و گوی استراتژیک در کنار ایران قرار بگیرد. این در حالی است که در دوره شیراک، فرانسه پیشتاز مذاکره با ایران در تئوریکای اروپایی بود. ذکر این نکته نیز ضروری است که دستگاه سیاست خارجی فرانسه نیز در مورد ایران نیاز به آموزش دارد و در برخی موارد باید در مورد محل قرار گرفتن ایران در نقشه جغرافیا نیز به آنها آموزش داد. البته پر واضخ است که برای تحلیل موضع کنونی فرانسه باید دولت قبلی ایران و نحوه اعمال سیاست خارجی در آن دوره باید مورد کنکاش قرار گیرد.

شما به آموزش دستگاه دیپلماسی فرانسه در مورد ایران اشاره کردید. اما فرانسه از کشورهای بنیانگذار انرژی هسته ای در ایران در دوره پهلوی بوده و همچنان نیز به شدت فعالیت های هسته ای ایران را از نظر فنی رصد می کند. حتی اکبر اعتماد، بنیانگذار انرژی هسته ای ایران نیز هم اکنون در فرانسه اقامت دارد. به عقیده شما این امکان وجود دارد که فرانسه با توجه به دریافت برخی اطلاعات جاسوسی اقدام به این موضع گیری کرده باشد؟

ایران چیزی برای پنهان کردن ندارد ، آژانس بین المللی انرژی اتمی همواره بر فعالیت های هسته ای ایران نظارت دارد. اگر فرانسه ادعا می کند از برنامه های هسته ای ایران اطلاعات جاسوسی دارد، این اطلاعات را از گروهک تروریستی منافقین دریافت کرده است. این در حالی است که همین گروهک در دهه 80 میلادی مناسبات ایران و فرانسه را تخریب کردند. اگر فرانسه بخواهد با این دید به مساله نگاه کند، مطمئنا در آینده روابط ایران و فرانسه چشم انداز خوبی نخواهد داشت. این در حالی است که فرانسه کشورید مهم، تاریخی و زادگاه دمکراسی و عقلانیت سیاسی در نظام سیاست بین المللی به شمار می رود. در صورتی که فرانسه به اردوگاه نئوکان های جهانی بپیوندد دیگر ظرفیت مدیرت بحران ها را نخواهد داشت.

فرانسه بعد از آمریکا مهمترین متحد اسرائیل در جهان و در اروپا بزرگترین متحد تل آویو به شمار می رود، نقش لابی اسرائیل را در مورد موضع گیری فرانسه چگونه ارزیابی می کنید؟

من فکر نمی کنم که فرانسه بزرگترین متحد اسرائیل در اروپاست اما بر این باورم که یهودی های فرانسه نقش مهمی را در یهودی کردن سیاست این کشور داشته اند و این سیاست را از دوران ریاست جمهوری آقای سارکوزی دنبال می کنند. سوسیالست های فرانسه امروز در مقایسه با قبل به دولت اسرائیل نزدیک تر هستند. اما نمی توان موضع گیری اخیر فرانسه را تنها با لابی اسرائیل توجبه کرد. البته لابی ها بینش ها و نگرش ها را تغییر می دهد اما آنچه که اخیرا اتفاق افتاده این است که نماینده فرانسه با ذهنیت خاص در مذاکرات هسته ای با ایران حاضر می شود. شاید آقای لولاند به عنوان رئیس جمهور فرانسه این دید را نداشته باشد. با شناختی که من از فرانسه دارم باید بگویم که این کشور به دنبال ایفای نقشی تاثیر گذار در جامعه بین المللی است. فرانسه ای که آقای فابیوس به نمایش گذاشته ، فرانسه ای نیست که به دنبال تعامل و همکاری های حیاتی در جامعه بین المللی است. گام هایی که پاریس بر می دارد، نشان می دهد که در ساز و کار بین المللی پتانسیل لازم برای مدیریت بحران ها را ندارد. به بیان دیگر فرانسه امروز همان گام هایی را برداشته که نئوکان های آمریکایی در دوران بوش برداشتند.

ازریابی شما از وزنه عربستان در شکل دهی به استراتژی اخیر دولت سوسیالیست فرانسه چیست؟ برخی گزارش ها از پیشنهاد رشوه ریاض به پاریس حکایت دارد.

عربستان و اسرائیل از بهبود مناسبات ایران با غرب و حل مساله هسته ای خرسند نیستند. سعودی ها حتی پای خود را فراتر گذاشته و به دنبال تضمین عینی هستند. این در حالی است که یکی از بزرگترین چالش های امروز منطقه، فعالیت های پنهانی عربستان در بحث تکنولوژی هسته ای است. گزارش ها حاکی از آن است که سعودی ها به دنبال خرید تجهیزات غیر صلح آمیز هسته ای هستند. از سوی دیگر سعودی ها از ترور حمایت می کنند. این در حالی است که خود حاکمیت سعودی نیز ثبات ندارد و در آستانه تحولاتی قرار دارد اما سعودی ها به توجه به ثروت مالی خود از قدرت لابی گری استفاده می کنند. 

از نظر شما امکان دارد فرانسه به دنبال تبدیل شدن به قهرمان باشد. قماری که فرانسوی ها به آن دست زده اند به احتمال زیاد به رسوایی آنها می انجامد اما یک روی دیگر سکه این است که یک توافق هسته ای امضاء شود که به مواضع آنها نزدیک تر باشد و در نهایت فرانسه به قهرمان گروه 1+5، تبدیل شود؟

فرانسه در افکار عمومی امروز بازنده اصلی است. حتی افکار عمومی آمریکا و اروپا نیز امروز منتقد فرانسه هستند . به بیان دیگر بازنده فضای مذاکرات هسته ای ایران در افکار عمومی فرانسه بوده است. گام هایی که فرانسه برداشته گام های ایجابی نبوده است. این در حالی است که یک دولت جدید با ادبیات و سیاست های تعاملی در ایران بر سر کار آمده اما فرانسه به همان ادبیات قبلی خود ادامه می دهد. اگر فرانسوی ها به دنبال این بودند که با این اقدام در ژنو 2 (کنفرانس سوریه) امتیازهایی بگیرند راه مناسبی را انتخاب نکردند. آنها نباید برای گرفتن امتیاز در مورد سوریه به دنبال افزایش فشار بر ایران باشند. تجربه مذاکرات ایران و فرانسه در دوره شیراک نشان داد که اگر فرانسوی ها به دنبال همکاری و تعامل با ایران در مورد سوریه یا لیبی باشند، این امر از راه گفت و گو قابل اجراست. تحریم، تهدید و فشار و اقدامات پارادوکسیکال نمی تواند در این زمینه موثر باشد و فرانسوی ها باید به این نکته پی ببرند.

من مخالف هر گونه تغییر در مناسبات دیپلماتیک با اروپا هستم. فرانسه کشوری مهم است و در غرب برای به لحاظر سیاسی و استراتژیک برای ما ارزش دارد .

به دنبال اقدام فرانسه؛ سناتور های تندروی آمریکایی مانند لیندسی گراهام و مک کین شعار زنده باد فرانسه سر دادند و ادعا می کنند پاریس از توافق بد با ایران جلوگیری کرده است. این توافق بد که آنها ادعا می کنند، می تواند چه پیامدهایی برای فرانسه داشته باشد که پاریس ریسک تبدیل شدن به پسر بد ماجرا را پذیرفته است؟

به شما توصیه می کنم صحبت از فرانسه نکنید، اکنون بحث فابیوس در قامت وزیر خارجه فرانسه مطرح است. آقای فابیوس همه فرانسه نیست. او نماینده بخش اقلیت فرانسه است. مسلم است که گروه های تندرو خواستار توافق هسته ای با ایران نیستند. در روزهای اخیر شاهد بودیم که اغلب کشورها از آمریکا و انگلیس گرفته تا چین و روسیه خواهان توافق هسته ای با ایران هستند. اما چرا به ناگاه یک کشور در این روند مانع تراشی می کند. آیا به دنبال امتیاز گرفتن است یا به نمایش گذاشتن افکار یک فرد خاص. اکنون تصمیم گیری با دولت فرانسه است. آیا دولت اولاند می خواهد این روند را ادامه دهد یا خیر. دولت سوسیالست فرانسه امروز هم سوریه را از دست داده و هم لیبی و هم از کودتا علیه دولتی قانونی حمایت کرده است. فرانوسی ها باید توجه داشته باشند که نمی توانند با ابزار دوران جنگ سرد در عرصه تحولات جهانی و منطقه ای امروز ظاهر شوند و کاری از پیش ببرند.

نظر شما در مورد زمزمه هایی که از مجلس به گوش می رسد چیست؟ گفته می شود مجلس می خواهد طرحی مشابه آنچه که در مورد کاهش سطح روابط با انگلیس تصویب کرد، در مورد فرانسه تصویب کند؟

من مخالف هر گونه تغییر در مناسبات دیپلماتیک با اروپا هستم. فرانسه کشوری مهم است و در غرب برای به لحاظر سیاسی و استراتژیک برای ما ارزش دارد . ایران نیز کشور مهمی است از سوی دیگر فرانسه ضررهای هنگفتی از اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران متحمل شده و موقعیت خود را در ایران از دست داده است. اما فضای سیاسی به همینگونه است. یعنی این طور نیست که ما همیشه شاهد رفتارهای خوب و شرایطمطلوب  باشیم. باید تلاش کرد. باید کار جدی کرد. دستگاه دیپلماسی ایران و نمایندگی های ایران باید ابزار دیپلماسی کاراتری را دنبال کنند . اگر ما به دنبال تغییر روابط دیپلماتیک خود با فرانسه باشیم به عقیده من در جهت خواست اسرائیل و اعراب گام برمی داریم.

برآورد کلی شما از مذاکرات انجام شده در ژنو چیست؟

هیات مذاکره کننده هسته ای ایران در ژنو نشان داد که اهل گفت و گو و مذاکره است اما اهل وادادن و عقب نشینی نیست. کاری که آقای ظریف و همکاران اش در ژنو انجام دادند که بسیار تحسین برانگیز است نشان دهنده صبر سیاسی و انقلابی آنهاست. آنها یک جهاد دیپلماتیک انجام دادند. در این جهاد دیپلماتیک محمد جواد ظریف از صبر انقلابی استفاده کرد. او ادبیات تحسین برانگیزی را استفاده کرد تا بهانه به دست دشمنان ندهد. اما مشکلی که امروز وجود دارد این است که غربی ها نخست باید مشکلات و اختلاف نظرهای خود را حل کنند و سپس پای میز مذاکره با ایران بنشینند. تا زمانی که یک صدای واحد از غرب به گوش نرسد، دیگر در طرف ایرانی این اعتماد وجود ندارد که طرف مقابل با عزمی راسخ به دنبال پیشرفت مذاکرات است. غربی ها گرفتار پارادوکس هستند این در حالی است که ایران از یک موقعیت ژئوپولتیک و ژئواستراتژیک بسیار ویژه برخوردار است و این مذاکرات به غرب امکان می دهد که از فرصت پدید آمده برای همکاری استراتژیک با ایران استفاده کنند. البته آنها می توانند این فرصت را نیز از دست بدهند و در جهت تقابل حرکت کنند .آنها می توانند این روند را تجربه کنند که ضرر دارد اما سودی ندارد و در نهایت درس های خیلی خوبی نیز به همراه خواهد داشت.

مذاکرات هفته آتی در ژنو را چگونه پیش بینی می کنید؟ فکر می کنید این مذاکرات دستاوردی به همراه داشته باشد؟

در عالم سیاست همه چیز ممکن است و هیچ چیز غیر ممکن نیست. در فرهنگ فرانسه می گویند وقتی ناپلئون در حال نزدیک شدن به استراتسبورگ بود، می گفت: هیچ چیز در فرهنگ ناپلئون و فرانسه غیر ممکن نیست. رهبرانی خردمند هستند که به آینده بنگرند نه به امروز و امیدوارم مقامات فرانسه نیز با تحولاتی که روی داده هماهنگ شده و موضع درستی اتخاذ کنند.

 

 
 
 

 

نوشته شده در یک شنبه 26 آبان 1392برچسب:,ساعت 13:0 توسط savalan| |
گزارش گاردین از ساعاتی سرنوشت ساز

در پشت پرده مذاکرات ژنو چه گذشت؟

نشستی که در اتاقی در هتل اینترکنتینانتال ژنو بین وزیر امور خارجه آمریکا و همتای فرانسوی اش برگزار شد به نحوی به قاطع تر شدن موضع غرب در قبال پرونده هسته ای ایران منجر شد، که دیگر این موضع برای مذاکره کنندگان ایرانی قابل پذیرش نبود.
 
 
 
 

 دیپلماسی ایرانی: نشستی که در اتاقی در هتل اینترکنتینانتال ژنو بین وزیر امور خارجه آمریکا و همتای فرانسوی اش برگزار شد به نحوی به قاطع تر شدن موضع غرب در قبال پرونده هسته ای ایران منجر شد، که دیگر این موضع برای مذاکره کنندگان ایرانی قابل پذیرش نبود.به گزارش گاردین، نشست شنبه شب جان کری، با لوران فابیوس،چرخشی دقیقه نودی در روند سه روز مذاکرات فشرده بین وزرای خارجه بود که تنها دستاورد آن اعلام تاریخ دور بعدی مذاکرات در ژنو بود.

فابیوس در مذاکراتی که در اتاق دولت هتل اینترکنتینانتال با وزیر امور خارجه آمرکیا داشت، بر دو موضع کلیدی در متن توافق مقدماتی با ایران تاکید کرد: در نظر نگرفتن هیچ تضمینی برای حق غنی سازی ایران و متوقف کردن فعالیت راکتور آب سنگین اراک. این راکتور در فاصله 130 مایلی جنوب غرب تهران واقع شده و پلوتونیوم تولید می کند.

به گفته یک مقام فرانسوی، کری به اندازه کافی اعتماد داشت تا آنچه فابیوس می گوید را بپذیرد. دو نکته ای که در سه صفحه پیش نویس توافقنامه وارد شد و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از شش کشور عضو گروه 1+5(آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) نیز با آن موافقت کرد.

این پیش نویس پیشنهادی شامل محدودیت هایی در ظرفیت غنی سازی ایران و دخایر اورانیوم غنی شده در مقابل تعدیل محدود تحریم ها نیز بود.

در ساعت 9 و 20 دقیقه شنبه شب، پیش نویس توافقنامه مقابل وزرای خارجه آلمان، انگلیس روسیه و معاون وزیر خارجه چین قرار گرفت. یک مقام فرانسوی در این زمینه اظهار داشت: کری در مقایسه با فابیوس برای ارایه این پیش نویس مشتاق تر بود و از آن حمایت می کرد. وزاری خارجهی گروه 1+5، نیز با این پیش نویس موافقت کردند و ساعت 10 و 50 دقیقه شب آن را مقابل محمد جواد ظریف ، وزیر خارجه ایران قرار دادند که به اتاق کنفرانس وارد شده بود.

ظریف با مشاهده این پیش نویس تاکید کرد که می خواهد اشاره ای به حق غنی سازی اورانیوم در ایران در این متن وجود داشته باشد. وی همچنین بر ادامه پروژه راکتور آب سنگین اراک تاکید و خاطرنشان کرد، نگرانی های بین المللی می تواند با محدود کردن فعالیت این راکتور، کاهش یابد.

اما 10 دقیقه صبح یکشنبه، تمامی طرف ها تصمیم گرفتند که برای مشورت به پایتخت های خود بازگردند و بار دیگر مدیران سیاسی تیم مذاکره کننده هسته ای ایران و گروه 1+5، در تاریخ 20 نوامبر در ژنو تشکیل جلسه دهند. بر اساس این توافق این نشست در سطح وزیران برگزار نمی شود، مگر اینکه لازم باشد.

کری پس از بازگشت از ژنو در ابوظبی، انگشت اتهام خود را در مورد به نتیجه نرسیدن مذاکرات هسته ای به سوی ایران نشانه رفت. به گفته وی آمریکایی ها و فرانسوی ها برای امضاء توافقنامه آمادگی داشتند اما این ایران بود که گفت نمی تواند آن را بپذیرد.

اما ظریف برای واکنش نشان دادن به ادعای کری از تویتتر استفاده کرد. او در تویتتر خود نوشت: آقای وزیر، آیا این ایران بود که نیمی از طرح آمریکا را پنجشنبه زیر و رو کرد؟ و روز جمعه به طور علنی علیه آن سخن گفت؟ اشاره ای که به نظر می رسد به نقش فرانسه در مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 ، در ژنو باشد. ظریف در ادامه این توییت به پیچیدگی آنچه که در فاصله 6 بعدازظهر پنجشنبه تا 5 و 45 دقیقه بعدازظهر شنبه اتفاق افتاد اشاره کرد و گفت این روند اعتماد را از بین می برد.

این در حالی است که مقامات غربی می گویند اتحاد تنها در شب آخر مذاکرات ایجاد شد و زمان کمی برای واکنش طرف ایرانی باقی ماند. به این ترتیب بخش اعظمی از 60 ساعت دیگر مذاکرات به تلاش طرفین برای دستیابی به موضعی مشترک سپری شد.

ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس، که در این مذاکرات حضور داشت، گفت: باوجود اینکه هنوز شکاف هایی بین طرفین وجود دارد، می توان اختلاف نظرها را حل کرد. وی ادامه داد، نمی توانم مادامی که مذاکرات ادامه دارد، در مورد جزئیات صحبت کنم. اما می توانم بگویم که اغلب شکاف ها کمتر شده و در روند مذاکرات نیز کمتر خواهد شد.

این در حالی است که انگلیس به تازگی کاردار غیر مقیم خود را در ایران معرفی کرده است. کاردای برای سفارتی که از سال 2011 به دنبال حمله گروهی از معترضان به آن در تعطیلی به سر می برد. انگلیس پس از مذاکرات ژنو، مدیر کنونی میز ایران در وزارت خارجه را به عنوان کاردار غیر مقیم معرفی کرد.او اوایل ماه آینده به تهران سفر می کند و به این ترتیب نخستین دیپلمات انگلیسی پس از دو سال وارد ایران می شود.

مقامات غربی به این نکته اذعان دارند که باوجود تمامی اختلاف نظرها، پیشرفت هایی نیز در مذاکرات بوده است. یک دیپلمات عالی رتبه در این زمینه گفت: توافقی حاصل نشد اما مذاکرات به شکست هم نرسید. به گفته وی برآورد گروه از مذاکرات این است که زمان بیشتری لازم است و این تنها موضع فرانسه نیست.

یک دیپلمات غربی دیگر نیز می گوید:موضوع بسیار فنی تر و پیچیده تر از آن بود که در مدت چند روز حل شود. با این وجود حضور ناگهانی وزاری امور خارجه در ژنو به طور غیر واقع بینانه ای سطح توقع ها را بالا برد.

برخی گزارش ها به نقل از منابع ایرانی حاکی از آن است که کری در تور خاورمیانه ای خود بود که از وی خواسته شد در مذاکرات ژنو حضور یابد. سپس اشتون از او دعوت کرد و به این ترتیب دیگر وزرای خارجه گروه 1+5، نیز با شتاب زیاد خود را به کری در ژنو رساندند.

فابیوس نگران از توافق دوجانبه ایران و آمریکا نخستین وزیر خارجه ای بود که به ژنو رسید. اما چند ساعت بعد، موضع گیری هایی داشت که همه را غافلگیر کرد.

مارک هیبز، کارشناس هسته ای در موسسه بین المللی صلح کارنگی تایید می کند که فرانسه به طور ناعادلانه ای آماج حملات قرار گرفته است. به گفته وی ، پس از اینکه هیجان ها فرو بنشیند، نقش فرانسه سازنده تر به نظر خواهد رسید.

روشن است که فرانسه تنها طرفی نبود که در ژنو از نگرانی های همسایگان  ایران سخن گفت. اشتون نیز در برخی موضع گیر ی ها به نگرانی های اعراب، اسرائیل و دیگر کشورهای خاورمیانه در مورد برنامه های هسته ای ایران اشاره کرد که می تواند چرخه هسته ای به راه بیاندازد.

هرچند مذاکرات ژنو به نتیجه محسوسی نرسید، اما یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی که چند ساعت پس از پایان مذاکرات ایران و گروه 1+5، به تهران سفر کرده بود، توانست با علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به توافق برسد. صالحی و آمانو بر سر بازرسی از راکتور آب سنگین اراک و معدن گچین در بندرعباس به توافق رسیدند.

مارک هیبز در این زمینه می گوید: این توافق سطح نظارت ها را افزایش می دهد اما در تعدیل نگرانی های اساسی موثر نیست. او ادعا می کند که تهران توافق گسترده تر با آژانس را برای پیشرفت در مذاکرات با گروه 1+5، گروگان گرفته است.

تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10

نوشته شده در شنبه 25 آبان 1392برچسب:,ساعت 23:25 توسط savalan| |

لحظه به لحظه با مذاکرات هسته‌ای ایران در ژنو - روز سوم

  1.  
     

     

    خبرگزاری اینترفاکس ر.سیخ به نقل از منابعی در روسیه گفته است که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور ابراز امیدوار کرده که امروز نشستی با حضور همه وزرای خارجه حاضر در ژنو برگزار شود.

  2.  
     

    مذاکرات هسته‌ای ایران در ژنو؛ نظرات شما

    دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران آغاز شده است. پیش‌بینی شما از نتایج این دور از مذاکرات هسته‌ای چیست؟ آیا فکر می‌کنید توافق قابل توجهی در ژنو حاصل خواهد شد؟
  3.  
     

    سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز وارد هتل اینترکنتینانتال شد تا به مذاکرات جاری بپیوندند.

  4.  
     

    محمدحسن ابوترابی‌فرد، نائب رییس مجلس ایران، گفته مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران از پشتیبانی مجلس و رهبر ایران برخوردار هستند.

  5.  
     

    لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه به رادیو فرانس اینتر گفته است: "طرحی مقدماتی در میان است که ما آن را قبول نخواهیم کرد. من هیچ اطمینانی ندارم که بتوانیم مساله را فیصله دهیم."

     

  6.  
     

    روزنامه کیهان در تیتر یک خود توافق ایران و غرب در ژنو را "سراب بزرگ هسته‌ای" خوانده است.

  7.  
     

    ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، به خبرنگاران گفته است که مذاکرات با ایران "پیشرفت بسیار خوبی" داشته است، با این حال هنوز مسائل مهمی باقی مانده‌‌اند که باید حل بشوند و "هنوز خیلی زود است که بگوییم امروز به یک نتیجه موفقیت‌آمیز دست می‌یابیم."

  8.  
     

    خبرگزاری فارس می‌گوید نشست سه‌جانبه محمدجواد ظریف، جان کری و کاترین اشتون "به دلیل مشورت با کشورهای متبوع" فعلا به تعویق افتاده است.

  9.  
     

    صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در سرمقاله امروز روزنامه شرق به حصول توافقی تاریخی بین ایران و غرب ابراز امیدواری کرده است.

  10.  
     

    اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران درباره روند برگزاری نشست ایران با کشورهای 1+5 گفت: "قطعا تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با تهران در ارتباط هستند."

  11.  
     

    خبرگزاری ایرنا می‌گوید که محمدجواد ظریف و گیدو وستروله، وزرای خارجه ایران و آلمان امروز در ژنو با یکدیگر ملاقات کرده‌اند.

     

  12.  
     

    خبرگزاری مهر می‌گوید بازار سکه و ارز امروز شنبه به مذاکرات ژنو واکنش نشان داده و نرخ دلار به زیر سه هزار تومان برگشته است.

  13.  
     

    آقای باهنر گفته که اگر غربی‌ها آماده باشند که در یک بازی برد ـ برد شرکت کنند، ایران نیز آماده‌ است تا این بازی را به بازی برد ـ برد تبدیل کند

  14.  
     

    محمدرضا باهنر، نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی بر حمایت از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای تاکید کرده و گفته است که خبرهای خوشی از ژنو به گوش می‌رسد

  15.  
     

    حسین شیخ الاسلام معاون امور بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی ایران گفته است که مذاکرات ژنو در باره برنامه هسته‌ای است و ارتباطی با روابط دو جانبه ایران و آمریکا ندارد

  16.  
     

    طرفین در باره توافق نهایی در این مذاکرات ابراز خوشبینی کرده‌اند.

  17.  
     

    مذاکرات امروز در سطح وزیران امور خارجه خواهد بود. البته هنوز حضور چین در این مذاکرات در سطح وزیر امور خارجه مشخص نیست

  18.  
     

    سومین روز از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان امروز، شنبه ۱۸ آبان (۹ نوامبر) انجام می‌شود.

سومین روز مذاکرات

 
  • روز گذشته، جمعه هشتم نوامبر، هفده آبان دومین روز مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو برگزار شد.وزرای خارجه آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان برای پیوستن به مذاکرات عازم ژنو شدند و دیپلما‌ت‌ها اظهار امیدواری کرده‌اند که امکان توافق وجود دارد.
  • گفته شده که امروز وزیر خارجه روسیه و یک مقام ارشد چینی هم به مذاکرات خواهند پیوست.
  • نخستین روز اجلاس هسته‌ای ژنو با ابراز امیدواری محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به پیشرفت مذاکرات پایان یافت.
  • مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجه گفت که مذاکره به خوبی آغاز شده اما تمامی طرف‌ها توافق کرده‌اند از افشای جزئیات مذاکرات خودداری ورزند.
  • این دومین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ پس از ریاست جمهوری حسن روحانی است.
  • دور اول ۲۳ و ۲۴ مهر در ژنو انجام شد و در فضایی مثبت به پایان رسید. ایران پیشنهاد جدیدی ارائه داد.
  • در پایان دور اول بیانیه مشترکی منتشر شد و قرار شد کارشناسان دو طرف پیش از نشست بعدی، ملاقات داشته باشند تا "به موارد اختلاف بپردازند و گام‌های عملی را طراحی کنند."

 

نوشته شده در شنبه 18 آبان 1392برچسب:,ساعت 14:46 توسط savalan| |
ایران و 1+5 در مسیر تعامل قرار گرفتند

مذاکره در چارچوب کمترین هزینه و امتیاز

افسانه احدی، کارشناس مسائل آمریکا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی با توجه به مذاکرات گذشته و پیش روی ایران و 1+5 تاکید می کند که دو طرف بازی حساسی را در پیش دارند که در ضمن دستیابی به دستاوردهای قابل قبول، موجب نابود شدن فرصت مذاکرات نیز نشود.
 
 
 
 

دیپلماسی ایرانی: سرانجام اولین گامهای عملی در زمینه حل و فصل برنامه هسته ای ایران بعد از انتخابات ریاست جمهوری در ایران برداشته شد و ایران و ١+٥ در ژنو به مدت دو روز در چارچوب طرح ارائه شده ایران مذاکره کردند. نتیجه این مذاکرات با توجه به خوشبینی های به وجود آمده مبنی بر امکان پیشرفت مذاکرات بسیار حائز اهمیت است. هر چند جزئیات طرح ارائه شده محرمانه ماند، طرفهای مذاکره با ایران از این طرح استقبال کردند. اما این مسئله باعث نشد تا تندروها در ایران و آمریکا نیز از چنین فضای مثبتی استقبال کنند.

در آمریکا برخی اعضای تندروی سنای آمریکا حتی منتظر بررسی طرح ایران نشده اند. از جمله برخی سناتورها در نخستین واکنش خود به مذاکرات هسته ای ایران و ١+٥ در ژنو تاکید کرده اند با خط مشی اوباما در قبال ایران مخالف هستند و به رغم مخالفت کاخ سفید برای تصویب طرح تشدید تحریم ها علیه ایران در این زمینه تلاش خواهند کرد. از دید این عده طرح تحریم نفت ایران به منظور به صفر رساندن فروش نفت ایران که توسط مجلس نمایندگان تصویب شد باید در سنا نیز تصویب شود و به مرحله اجرا گذاشته شود. هر چند که کاخ سفید تاکید دارد باید برای تصویب هرگونه طرح جدیدی در مورد ایران، تا پایان دور فعلی مذاکرات هسته ای منتظر ماند. با این حال به نظر می رسد اوباما با مشکلات زیادی در برخورد با کنگره روبرو است. از یک طرف باید جلوی تصویب تحریمهای جدیدتر را که روند مذاکرات را مختل خواهد کرد بگیرد و از طرف دیگر باید گام عملی برای تعدیل تحریمهای ایران بردارد. بحران سیاسی در آمریکا بر سر تصویب بودجه فدرال و افزایش سقف بدهی که به سختی پایان یافت، نشان می دهد در مورد ایران نیز کشمکشهای سیاسی جدی در راه است. اوباما برای برداشتن بخشی از تحریمهای ایران در صورت پیش رفتن مذاکرات جدال سختی با کنگره خواهد داشت.

این نگرانی در محافل سیاسی آمریکا وجود دارد که با لغو برخی تحریمهای ایران زنجیره تحریمی شکسته می شود که در این مرحله برای آنها قابل قبول نیست. بنابراین به عنوان اولین گام عملی آمریکا در نظر دارد بخشی از وجوه مالی بلوکه شده ایران را آزاد کند که رقم آن ٥٠ میلیارد دلار برآورد می شود. حتی برای چنین تصمیمی نیز موانعی وجود دارد. برخی اعضای کنگره این اقدام را در برابر اقداماتی که ایران تاکنون در عمل انجام داده بیش از حد می دانند. اما در عین حال برای ایران نیز چنین گام عملی کافی نیست زیرا از ابتدا تیم مذاکره کننده ایرانی در صدد بود با نشان دادن حسن نیت و برداشتن گامهای عملی تحریمها لغو شود.

از طرف دیگر حل مسئله هسته ای ایران و عادی شدن شرایط برای ایران در چارچوب منافع بسیاری از بازیگران بین المللی قرار نمی گیرد. برقراری تحریمهای بین المللی و یکجانبه علیه ایران منافع مادی و سیاسی برای بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای همسایه ایران داشته است و بنابراین طبیعی است که لابی های مربوط به آنها اکنون در کنگره به سختی در حال رایزنی هستند تا تحریمهای بیشتری علیه ایران تصویب شود. لابی های طرفدار اسرائیل در واقع تنها بخشی از جریان لابی گری ضد ایرانی را تشکیل می دهند. دیگر گروهها که برخی از آنها پشتوانه مالی قدرتمندی دارند نیز تاثیرگذار هستند. چنین فعالیتهایی کار برای طرف آمریکایی را مشکلتر می کند. هرچند که اقدامات ایران و اظهارات بسیار مثبت مقامهای ایرانی تا حد زیادی توانسته فضای ضدیت با ایران را کمرنگ کند و اجماع بین المللی علیه ایران که قبل از انتخابات ریاست جمهوری یکپارچه به نظر می رسید را متزلزل سازد. این امر تا حدی می تواند فعالیت تندروها در آمریکا را نیز بی اثر سازد. بسیاری از مواردی که آنها به عنوان شواهد خود برای تشدید تحریمها ارائه می کردند، در حال محو شدن هستند. اما هنوز تغییر اساسی که بتواند شرایط سیاسی موجود را عوض کند در راه است. مذاکرات بعدی در اوایل ماه نوامبر میان ایران و ١+٥ می تواند نشان دهد طرح ایران تا چه حد مورد قبول قرار گرفته و روند مذاکرات چه شکلی به خود می گیرد. انتشار اولین خبرها در مورد واکنشهای کشورهای اروپایی و آمریکا به طرح ایران تا حد زیادی مشخص می کند که گروههای تندرو در آمریکا می توانند به موفقیتی دست یابند یا خیر؟

از طرف دیگر ایران به خوبی به طرفهای مذاکراتی خود نشان داده که فرصت زیادی ندارد و باید در ماههای آینده دستاورد قابل قبولی از مذاکرات به دست آورد. تاکید ایران بر اینکه به لحاظ مالی ایران در شرایط مناسبی قرار ندارد به زعم بعضی در مذاکرات مفید نیست در حالی که تاکید بر این مسئله جنبه مثبتی برای مذاکرات دارد. علاوه بر اینکه شرایط بحرانی کشور را نشان می دهد و برای گروههای داخلی تندرو کاربرد دارد، این پیام را برای طرفهای مقابل می فرستد که در صورت عدم رفع برخی تحریمها این دولت در شرایط سختی قرار می گیرد. بنابراین اگر می خواهند به گشایشی دیپلماتیک دست یابند باید شرایط ایران را نیز در نظر بگیرند و تحریمها را تعدیل کنند.

در رابطه ایران و طرفهای غربی، به ویژه آمریکا، بیش از هر چیز دیگری اراده و خواست دو طرف، پیشبرنده شرایط فعلی است. این اراده وجود دارد. اما دو طرف می خواهند با کمترین هزینه ممکن وارد بازی شوند و کمترین امتیاز ممکن را به طرف مقابل بدهند تا هزینه های سیاسی کمتری در داخل بپردازند. در این رابطه دو طرف بازی حساسی را در پیش دارند که در ضمن دستیابی به دستاوردهای قابل قبول، موجب نابود شدن فرصت مذاکرات نیز نشود.

 

 

 
 
 
 

 

 
نوشته شده در شنبه 18 آبان 1392برچسب:,ساعت 12:31 توسط savalan| |
وزیر امور خارجه مصر در گفت‌وگو با رویترز:

نمی‌توانیم اهمیت تهران را نادیده بگیریم

به رغم این که در پایتخت‌های دو طرف ایران و مصر سطح روابط در حد سفیر نیست اما این سبب نمی‌شود که نگوییم ایران کشور مهمی است که مصر نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد.
 
 
 
 
 

دیپلماسی ایرانی: نبیل فهمی، وزیر امور خارجه مصر در گفت وگو با خبرگزاری رویترز، گفت که روابط مصر و امریکا در دوره های اخیر شاهد تنش های سیاسی بوده است، به ویژه بعد از این که واشنگتن تلویحا صحبت از امکان قطع کمک های نظامی از مصر زد. اظهارات وزیر امور خارجه مصر در حالی بیان می شود که جان کری، وزیر امور خارجه امریکا در راه سفر به قاهره سفر بود و قصد داشت ضمن دیدار با فهمی با عدلی منصور، رئیس جمهوری مصر و عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع این کشور نیز دیدار کند. این مصاحبه ساعاتی قبل از ورود کری به قاهره انجام شده است. در زیر جزئیات این مصاحبه را می خوانید:

کری با خود چه پیامی به مصر می آورد؟

نمی دانم چه پیامی با خود دارد، اما هر پیامی باشد به رئیس جمهور منتقل می کنم چرا که رابطه با ایالات متحده برای مصر واقعا مهم است، مهمتر از قضیه کمک ها یا توقف آنها، به گونه ای که می توانم بگویم که این رابطه رابطه ای استراتژیک نه تاکتیکی برای ما است. ما در این چارچوب عمل می کنیم اما شکی هم نیست که ما احتیاجات امنیتی ملی مان را از هر جا که مفید بدانیم تامین می کنیم.

آیا قبول دارید روابط مصر و امریکا در مرحله ای از تنش به سر می برد؟

اگر به سیاست های امریکا بنگریم نکات استفهامی بسیار مشاهده می کنیم به ویژه در خصوص تغییراتی که در جهان عرب رخ داده است. بسیاری از متغیرهای فعلی در گذشته وجود نداشته اند، و دنیا از جمله ایالات متحده به وجود آنها عادت کرده بودند. بسیاری از معیارها تغییر کرده اند، الآن تعامل تنها با ملت عرب و نه با حکومت های عربی انجام می شود. این مساله تعامل بر اساس سیاست های کوتاه مدت را می طلبد و باید مطابق با سیاست ملی باشد و نه فقط سیاست های استراتژیک. هر چیزی غیر از این واکنش شدید مردم را در پی خواهد داشت. مصر تنها کشوری است که شاهد دو انقلاب بوده است. در عین حال مشکلاتی در رابطه با سوریه وجود دارد و پرسش های بسیاری بر سر روابط غرب و اعراب و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و کشورهایی که متاثر از بهار عربی هستند، به وجود آمده و این که روابط این طرف ها چگونه می تواند با یکدیگر ادامه یابد. در این میان این پرسش از ایالات متحده در راس است. باراک اوباما اظهاراتی را بیان داشته که باعث نگرانی ما شده است. در این میان بحث توقف کمک ها به میان آمده که بخشی مهم از روابط استراتژیک ما با امریکا محسوب می شود. شما واژه "تنش" را به کار بردید اما من می گویم که باید با یکدیگر کار کنیم تا مسائل پیش آمده را حل کنیم و این که چگونه می توانیم با بازیگران جدید تعامل کنیم. به اعتقاد من به مصلحت مصر است که روابط خوبی با امریکا داشته باشد حداقل این که روابط خوبی را با آن اداره کند، و هیچ سوء تفاهمی در این زمینه وجود نداشته باشد. به اعتقاد من هم امریکا به مصر نیاز دارد و هم مصر به امریکا. ما در روابط بین المللی پویا هستیم، امریکا نیز مصالحی در خاورمیانه دارد و شاید بتوانیم بگوییم که خاورمیانه در این جا در مصر به سر می برد. برای همین تعامل با خاورمیانه به ویژه با هویت عربی از مصر آغاز می شود.

آیا تلاش خواهید کرد که از روسیه سلاح بگیرید؟

اولا من تنها سه ماه است که وزیر امور خارجه شده ام، ثانیا باید منتظر ماند و دید.

پیام مصر به جان کری، وزیر امور خارجه امریکا چیست؟   

رابطه با امریکا واقعا برای ما مهم است و ما باید به صورت صریح و روشن درباره روابطمان با یکدیگر صحبت کنیم و الا غیر از این برای ما ممکن نیست. برای من این مساله بسیار مهم تر از کمک های امریکا است. اما به عنوان وزیر امور خارجه تلاش می کنم که رابطه با امریکا را بیش از پیش تقویت کنم. این سیاستی است که در پیش می گیریم و برای همین مذاکراتی صریح و سازنده با او خواهم داشت.

من به حرکت های جوانان امیدوارم، اکنون این نسل جوان است که با ما بحث می کند و می خواهد درباره سیاست با ما صحبت کند. برای من وقعا برای سال ها مشکل بود که بتوانم فرزندانم را از کوچکترین تا بزرگترینشان را قانع کنم که وارد مسائل جاری در مصر نشوند. امروز دیگر نمی توانم جلوی آنها را بگیریم. و این تنها راه ساخت کشور است، کشوری که مردم زمام امور را به دست بگیرند و اکنون نیاز احساس نیاز به این هویت می کنند.

آیا سیاست امریکا در حالتی از آشوب به سر می برد؟

خاورمیانه به طور کامل در وضعیتی از آشوب به سر می برد، در راس آنها مسائل بهار عربی مطرح است و دیگر مسائل منطقه ای در شرق خاورمیانه و حوزه خلیج ]فارس[، بنابراین طبیعی است که آشوبی در روابط ایالات متحده در قبال خاورمیانه شاهد باشیم برای این که این مسائل از قبل وجود نداشتند. اگر برای مثال نگاهی به آن چه در اروپا و امریکای لاتین بر سر نقش ارتش گذشت بیندازیم، می بینیم که تحولی تدریجی رخ داده است. برای همین بار دیگر می گویم که تحول در این جا تدریجی نبوده برای همین هم با تاخیر تحولات آغاز شد. برای همین ملت مصر بار دیگر پویایی از خود نشان داد و این پویایی سیاسی را به رخ کشید. اصرار هم داریم که نقشی فعال در آینده کشورمان داشته باشیم اما این امر به یک استراتژی طولانی مدت ختم خواهد شد. باید این حقیقت را پذیرفت که دنیا از دنیای دو قطبی که در دوران جنگ سرد وجود داشت به دنیای چند قطبی که بازیگران مختلفی دارد، تغییر کرده است. باید از اشتباهاتی که دیگران در خارج مرتکب شده اند، صرف نظر کرد و باید خودمان به اصلاح خودمان بپردازیم و تلاش کنیم که دیگر این اشتباهات را تکرار نکنیم.

آیا مواضع مصر در قبال سوریه تغییر کرده است؟

معتقدم آن چه در سال گذشته رخ داد مواضع ما نبود، امسال توانستیم مواضع را به سمت آن چه واقعا می خواستیم هدایت کنیم. ما هیچ وقت استفاده از زور علیه کشوری عربی را به استثنای یک بار در جنگ آزادسازی کویت تایید نکردیم. وقتی از زور استفاده کردیم که واقعیتی خاص وجود داشت یا قضیه ای ما را تهدید می کرد، اما طرفدار حل مشکلات داخلی کشوری در کشوری دیگر نیستیم. لازم است راهی بیابیم که تایید کننده راه مسالمت آمیز مصر باشد و به تکثرگرایی پایبند باشد و نقشی در حیات سیاسی ما داشته باشد. برای همین آن چه سال گذشته در تایید استفاده از زور زده می شد به صراحب بگویم انحراف از راه همیشگی ما بود. اما حمایت خود را از انقلاب سوری ها در سوریه برای رسیدن به دموکراسی مخفی نمی کنیم، و ما به شدت از هویت کشور سوریه حمایت می کنیم و به هیچ وجه تجزیه آن به طوایف مختلف را تایید نمی کنیم.

آیا انتظار دارید که سوریه با وجود اسد در قدرت شاهد تحولی باشد؟

انتظار ندارم تا زمانی که وی اختیارات کامل را تفویض نکرده و مصداقی با این تصمیمش سوری ها را دور هم جمع نکرده است، اتفاقی بیفتد، در عین حال باید مذاکراتی میان همه طرف ها در امور سیاسی صورت بگیرد.

وضعیت موجود میان ایران و عربستان را چگونه می بینید؟ آیا ایران را از میز مذاکره دور می کنید؟

اگر خلائی باشد باید این خلاء را کشورهای ذی ربط پر کنند، اگر بازیگران وارد وضعیت طبیعی خود نشوند مواضع به سمت بهبود سوق داده نخواهند شد و هیچ تحول رو به جلویی رخ نخواهد داد. نمی توانی جهان عرب را اداره کنی در حالی که خودت عرب نیستی. اما می توانی بر خاورمیانه اگر بخشی از آن هستی اما غیر عربی تاثیر بگذاری. احساس من این است که یکی از دلایل این وضعیت در جهان عرب به این مساله باز می گردد که مصر از لحاظ فکری ظرف ده یا بیست سال گذشته منطقه را رهبری نکرده است، اوضاع به همان شکل 30 یا 40 سال قبلش است. اگر به اتفاقاتی که به انقلاب 1952 ختم شد، نظری بیندازیم در می یابیم که دلیل آن به اشتباهاتی که مرتکب می شدیم باز می گردد. در طول این مدت آن قدر اشتباه مرتکب شدیم که جا را برای بازیگران غیرعرب فراهم کردیم. در حالی که اگر به جایگاه اصلی مان باز گردیم به اعتقاد من همه از آن استفاده خواهند برد و اصطکاکات پیش آمده که باعث شد بازیگران دیگر خلاءها را پر کنند، از بین خواهد رفت. البته این ضرورتا به معنای اصطکاک سلبی نیست که دیگران بتوانند آن را پر کنند اما در عین حال نمی توانند منطقه را نیز تحریک کنند. یک بار دیگر می گویم که ما به دنبال روابط مستقیم و سازنده با همه کشورهای عربی و غیر عربی خاورمیانه هستیم. بسیاری گمان می کنند که ما تمایل داریم وضعیتی برای رویارویی مثلا روسیه با امریکا به وجود بیاوریم. در حالی که این ذهنیت به دوران جنگ سرد باز می گردد و صحیح نیست. من تلاش می کنم شرکای جدیدی برای مصر به وجود آورم و این برای مصر بد نخواهد بود تا زمانی که مصر از این شرکا بهره ببرد. اما به این مساله در چارچوب جهان دو قطبی نگاه نمی کنم. اگر خواستم بر این اساس کار کنم آن هم در دنیای انقلاب تکنولوژی حقیقتش این است که نه در روسیه حواب می دهد و نه در امریکا. این را هم در نظر بگیرید که امروزه بیشتر کشورهای آسیایی صاحب بیشترین رشد در جهان هستند و در آفریقا نیز به طور نسبی همین وضعیت است. آیا حماقت نیست که نسبت به آن غافل بمانیم؟

آیا منطقه را متشنج تصور می کنید؟

به نظر من امکان تغییر ایجابی در آن بیش از هر زمان دیگری در تاریخ عربی امکان پذیر است. اما در عین حال با مشکلات بسیاری نیز مواجهیم. مشکلات بیش از هر زمانی در تاریخ عرب است. من به حرکت های جوانان امیدوارم، اکنون این نسل جوان است که با ما بحث می کند و می خواهد درباره سیاست با ما صحبت کند. برای من وقعا برای سال ها مشکل بود که بتوانم فرزندانم را از کوچکترین تا بزرگترینشان را قانع کنم که وارد مسائل جاری در مصر نشوند. امروز دیگر نمی توانم جلوی آنها را بگیریم. و این تنها راه ساخت کشور است، کشوری که مردم زمام امور را به دست بگیرند و اکنون نیاز احساس نیاز به این هویت می کنند. طبیعتا این مساله مشکلات بسیاری پیش روی خود دارد و مشابه همین وضعیت به نوعی در تونس و لیبی و یمن و سوریه و دیگر کشورهای عربی نیز رخ می دهد

اوضاع غزه را چگونه می بینید؟

ما به محاصره غزه اعتقاد نداریم. همه انتخاب ها را بررسی می کنیم تا ببینیم چگونه می توانیم به اهالی غزه کمک کنیم تا رضایت همه را جلب کند. ما باید به طور شفاف و روشن تعاملمان را با غزه تعریف کنیم نه از راه تونل های زیرزمینی. ما مشکلاتی نیز در سینا داریم اما نمی خواهیم اهالی غزه را بر سر آن مجازات کنیم.

مواضع مصر از روابط ایران و عربستان چگونه است؟

یکی از دلایلی که باعث شد من تصدی وزرات امور خارجه را بپذیرم این بود که اعتقاد داشتم که مصر باید به نقش رهبری خاورمیانه بازگردد. با وجود خلاءهایی که اکنون در خاورمیانه شاهدیم بازیابی این نقش مهم است. هر سیاستی اتخاذ کنیم بر هویت عربی و ریشه های آفریقایی ما تاثیر خواهد گذاشت. این راهی است که سیاست ما بر اساس آن عمل می کند. هر آن چه تا کنون درباره رابطه با ایران یا کشورهای عربی بیان داشته ایم نیز در حقیقت در همین چارچوب بوده است. ما به رغم این که رابطه قوی ای با ایران نداریم بارها گفته ایم که اگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و ایران می خواهند که در گفت وگوی با یکدیگر به آنها کمک کنیم ما آمادگی این کار را داریم. به رغم این که در پایتخت های دو طرف ایران و مصر سطح روابط در حد سفیر نیست اما این سبب نمی شود که نگوییم ایران کشور مهمی است که مصر نمی تواند آن را نادیده بگیرد.

 

نوشته شده در شنبه 18 آبان 1392برچسب:,ساعت 12:29 توسط savalan| |
ترکیه در برابر این قدرت سرخم کرده است

فرصتی تازه برای اقرار به قدرت تهران

توافق امریکا و روسیه بر سر سوریه هم‌زمان با آغاز گفت‌وگوهای امریکا و ایران آغاز شده که زمینه‌ساز مرحله‌ای جدید از وضعیت ایران بعد از انقلاب 1979 به این سو محسوب می‌شود.
 
 
 
 

دیپلماسی ایرانی: برخی سیاستمداران عرب (غیر لبنانی) که به اشکال مختلف با افراد ذی نفوذ در قدرت در ایران ارتباط دارند اظهارات تازه ای را درباره تلاش های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بیان داشته اند. جملگی آنها بر این اعتقادند که آن چه ایران به دنبال آن است رهبری بر منطقه بدون حضور رهبری امریکا است.  گفته می شود تحولی عمیق در زیربناهای منطقه به وجود آمده است. می توان گفت این تحول پس از تغییر نقشه منطقه آن به ویژه بعد از تجاوز اسرائیل به سرزمین های عربی در سال 1948 که به دگرگونی نقشه واقعی منطقه انجامیده، بی نظیر محسوب می شود و بسیار حائز اهمیت است. اگر توجهی به سیر حوادث بیندازیم به روشنی می بینیم که آن چه در منطقه رخ می دهد فقط محدود به مصر و تونس نیست بلکه تغییری شگرف است که با واقعیت های جاری در عراق و لیبی و شاید هم بتوان گفت سوریه تغییری عمیق محسوب می شود.

در این میان یکی از بزرگ ترین تغییراتی که در حال وقوع است، نقش منطقه ای ایران است.

توافق امریکا و روسیه بر سر سوریه هم زمان با آغاز گفت وگوهای امریکا و ایران آغاز شده که زمینه ساز مرحله ای جدید از وضعیت ایران بعد از انقلاب 1979 به این سو محسوب می شود. در طول این مدت دنیای غرب خلائی را در خاورمیانه احساس می کرد که اکنون به نظر می رسد که رفع این خلاء را با درک جایگاه ایران به خوبی درک کرده است. حقیقت این است که حکومت ایران امروز بیش از هر زمانی در وضعیت ممتاز دفاعی به سر می برد، این وضعیت بعد از آغاز موج های بهار عربی به روشنی قابل لمس است. همان طور که ملاحظه می کنیم:

  1. نیروهای نظامی ایرانی بیش از هر نیروی نظامی دیگری در منطقه قدرت تغییر معادلات و بر هم زدن ثبات منطقه نسبت به هر کدام از حکومت های باثبات دیگر منطقه را دارند. ما شاهد قدرت ایران در لبنان و یمن و بحرین و غزه و عراق و جاهای دیگر منطقه هستیم. برای همین است که شاهدیم یکی از مهمترین مطالبات اصلی ایران در گفت وگو با امریکا اعتراف واشنگتن به نفوذ و جایگاه منطقه ای ایران به عنوان یکی از ارکان ثابت معادله روابط دو جانبه محسوب می شود.
  2. سخت ترین نقطه دفاعی ایران در منطقه در حال حاضر سوریه است و بزرگ ترین اهرم قدرت نمایی اش نیز در عراق است که کنترل قدرت مرکزی در بغداد تحت کنترل احزاب شیعی طرفدار ایران است حتی اگر این احزاب که سه حزب اصلی شیعی را تشکیل می دهند با یکدیگر در رقابت باشند. اگر وضعیت حاکم در سوریه به مساله ای برای درگیری نیابتی قدرت های منطقه ای تبدیل شده اما وضعیت در عراق وضعیتی است که مورد توافق تهران و واشنگتن محسوب می شود. در این میان باید قدرت حزب الله را نیز به جمع منافع منطقه ای ایران افزود. حضور حزب الله در جبهه سوریه و حفظ قدرت و ثبات لبنان نشان از قدرت ایران در منطقه دارد و در این میان می توان گفت که عراق گوهر گرانقیمت تاج ایران در منطقه محسوب می شود.
عراق بعد از 2003 با همه مشکلات و تنوع سیاسی و طایفه ای اش به مرکز تفاهم ثابت تهران و واشنگتن تبدیل شده است.
  1. عراق بعد از 2003 با همه مشکلات و تنوع سیاسی و طایفه ای اش به مرکز تفاهم ثابت تهران و واشنگتن تبدیل شده است. امریکا بنا به مصالح خود صلاح دید که با ایران در عراق به تفاهم برسد و منافع هیچ کدام از کشورهای مدعی در عراق را نیز در نظر نگیرد، شاید همین مساله سبب شده تا دو طرف باب تازه ای از گفت وگو با یکدیگر را بگشایند.
  2. افغانستان نیز دایره تفاهم تهران و واشنگتن محسوب می شود، ایرانی ها هم از دولت رسمی در کابل حمایت می کنند و هم از اقلیت های شیعه هزاره که نقشی مهم در درون هرم قدرت به ریاست جمهوری حامد کرزی دارند. گفته می شود جو بایدن، معاون رئیس جمهوری امریکا در امور افغانستان صاحب نظر است. وی در این باره می گوید: «پاکستان و نه ایران خطرناک ترین کشور در جهان است برای این که کشوری است بی ثبات که جریان های افراطی خطرناکی را به کشورهای دیگر می فرستد و سلاح هسته ای در اختیار دارد.» یک مقام عالی رتبه افغانی نیز درباره نقش پاکستان در افغانستان نیز می گوید: «پاکستان مسئول انفجارهای موذیانه که طالبان علیه سربازان و شهروندان افغانی انجام می دهد، است و اگر بخواهد این وضعیت ادامه یابد با توجه به چندپارگی پاکستان، این کشور نیز به همین وضعیت افغانستان دچار خواهد شد.» همان طور که برخی از عناصر در لبنان و سوریه وجود دارد که مانعی برای صلح و ثبات در این دو کشور می شوند در پاکستان و افغانستان نیز همین وضعیت حاکم است.
  3. مناطق تحت نفوذ ایران طی 30 سال گذشته فقط شامل مناطق عربی نبوده است بلکه ایران در کشورهای آسیایی نیز نفوذ دارد. اگر نگاهی به این مناطق بیندازیم می بینیم که دقیقا همان مناطقی که تحت نفوذ ایران است در گذشته از جمله کشورهای زیرمجموعه عثمانی محسوب می شدند. این مساله این سوال را به وجود می آورد که آیا ترکیه در قبال افزایش نفوذ ایران خویشتنداری کرده و رویه سکوت را برای آینده منطقه اتخاذ کرده است؟ ما شاهدیم که بعد از درگیری های جاری به ویژه در سوریه و بعد از سال 2011 پیمانی متشکل از ترکیه و سوریه علیه ایران و روسیه ایجاد شد. اما این پیمان در مصر متزلزل شد که این پیمان به دلیل درگیری طولانی و ممتد عربستان با اخوان المسلمین همه حرکت های وابسته به آن در سوریه را نیز به چالش کشیده است. این مساله فرصت ایرانی ها را برای افزایش نفوذ و بسط استراتژی منطقه ای خود را بیش از پیش فراهم کرده است.

بد نیست این مطلب را با روایت هایی که از برخی افراد نزدیک به قدرت در تهران گفته اند به پایان برسانیم: یکی از سیاستمداران ایرانی به یکی از هیئت های غیر ایرانی گفته است که هنگامی که کارشناسان ایرانی همه اسناد افشا شده ویکی لیکس را مطالعه کردند دریافتند که تنها کشوری که علیه هیچ کدام از مسئولان ایرانی در دیدار با دیپلمات های امریکایی چیزی نگفته، کشور پادشاهی عمان است!

منبع: النهار/تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

 

 

 
 
 
 

 

 
نوشته شده در شنبه 18 آبان 1392برچسب:,ساعت 12:28 توسط savalan| |
عواملی که باید در مذاکرات در نظر گرفت

اما و اگرهای نزدیکی تهران - واشنگتن

با شناخت متضرران از مذاکره و توافق میان ایران و امریکا هم در داخل ایران هم در داخل امریکا می‌توان دریافت که هر کدام از آنها به دنبال بهره‌برداری از افکار عمومی و رسیدن به دستاوردهایی است که ضامن منافعشان باشد.
 
 
 
 

دیپلماسی ایرانی: عواملی بسیاری وجود دارند که مانع از مذاکرات ایران و امریکا با یکدیگر می شوند که بارزترین آنها نبود صداقت است که باعث می شود روابط دو طرف برای همکاری و مشارکت و شاید حتی هم پیمانی بر اساس مصالح مشترک شکل نگیرد. مذاکرات ایران و امریکا نیاز به زمینه های دیگری نیز دارد که بارزترین آنها عبارتند از:

1-      وجود خطوط قرمز که هر دو طرف می گویند که نمی توانند از آنها عبور کنند. از جمله این خطوط اسرائیل است. امریکا امنیت و سلامت و وجود آن را مصلحتی حیاتی و استراتژیک برای خود می داند در حالی که ایران آن را دشمن خود تصور می کند. اما با آن هم به طور مستقیم نمی جنگد مگر این که بخواهد به آن تعدی کند و حرکت نظامی علیه آن انجام دهد و الا ایران نه آن را به رسمیت می شناسد و نه حاضر است که با آن همکاری کند و نه هیچ کدام از کشورهای عربی را از آن منع می کند. از جمله کشورهای نفتی و کشورهایی که با آن ارتباطات تجاری دارند. ثالثا، سلامت حکومت اسلامی برای جمهوری اسلامی ایران از هر چیزی مهمتر است. کاخ سفید با نقش منطقه ای ایران موافق است اما اصرار دارد حدود آن را بداند. ایران در حجم سیاسی و جغرافیایی اش مبالغه نمی کند، کما این که امریکا نیز در بزرگ نمایی آن اغراق نمی کند و تقریبا پذیرفته است که ایران به همراه کشورهای بزرگ دنیا در منطقه صاحب جایگاه باشد. در همین راستا، تاییدکنندگان سیاست های تهران می گویند که ایران حق دارد به دنبال نقش خود در همه جا باشد و وجود فعلی اش در حال حاضر در همه جا مشروع است. اما مخالفان سیاست های تهران ایفای نقش آن را رد می کنند و می گویند که اقلیت ها به دنبال ایران هستند در حالی که اکثریت با نقش آن مخالفند. در عین حال بسیاری نیز بر این اعتقادند که گسترش نفوذ ایران در منطقه هجومی نیست بلکه دفاعی است. جهان اسلام سنی که بیشتر به دنبال خواست های مذهبی خود است پرچم فلسطین را بر افراشت اما تا کنون نتوانسته است که کاری برای آن از پیش ببرد و فلسطین را پس بگیرد. حماس از این پیمان خارج شده و سوریه نیز بخش کوچکی از این پیمان محسوب می شود. و این مساله می تواند بر حزب الله تاثیر بگذارد. برای همین به مصلحت ایران است که حضور خود را در همه جا تثبیت کند تا بتواند از مصالح حیاتی خود محافظت کند.

2-      با شناخت متضرران از مذاکره و توافق میان ایران و امریکا هم در داخل ایران هم در داخل امریکا می توان دریافت که هر کدام از آنها به دنبال بهره برداری از افکار عمومی و رسیدن به دستاوردهایی است که ضامن منافعشان باشد. هم زمان مخالفتی هم ندارند که تحرکات خود را با اتخاذ تصمیم های جنون آمیز پیش ببرند. امریکایی ها اگر ادعا می کنند که مخالفتشان به ایران به دلیل مسائل دموکراسی است باید گفت که ایران کشوری دموکراتیک با اصول ثابت است که به هیچ نمی توان دموکراتیزه بودن آن را زیر سوال برد.

مذاکرات گروهی از جمله از نوع مذاکرات مجموعه 1+5 با ایران بر سر پرونده هسته ای اش بسیار مهم است، در عین حال دیدارهای دو جانبه امریکایی ها و ایرانی ها در حاشیه این مذاکرات نیز بسیار مهم به حساب می آید، چرا که می تواند زمینه ساز مذاکرات مستقیم بر سر همه قضایای اختلافی شود.

3-      پافشاری به تفاهم بر اساس گام های کوچک و اجرای آنها با هدف پایان بخشیدن به بحران عدم بی اعتمادی میان ایران و امریکا و ممانعت از بهره برداری دیگران از مذاکرات اساسی دو طرف و همچنین کاشت بذر جدید اعتماد در روابط دو طرف می تواند در کوتاه مدت و میان مدت و همچنین طولانی مدت ثمربخش باشد. تلاش های باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا که البته تا کنون موفق نبوده است، در قانع ساختن کنگره بر عدم تشدید تحریم ها علیه ایران یا عدم اعمال تحریم های جدید علیه آن می تواند موثر باشد و دستاوردهای مطلوبی به دنبال داشته باشد.

4-      مذاکرات گروهی از جمله از نوع مذاکرات مجموعه 1+5 با ایران بر سر پرونده هسته ای اش بسیار مهم است، در عین حال دیدارهای دو جانبه امریکایی ها و ایرانی ها در حاشیه این مذاکرات نیز بسیار مهم به حساب می آید، چرا که می تواند زمینه ساز مذاکرات مستقیم بر سر همه قضایای اختلافی شود. به مصلحت هر دو کشور است که مذاکرات را بر سر این قضایا به نحوی آغاز کنند و به طور جدی و علمی و ثمربخش گفت وگوها را ادامه دهند. شاید بهتر این باشد که همه این گفت وگوها به دور از رسانه ها باشد تا به نتیجه های مطلوب برسد.

منبع: النهار/تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

 

 

 
 
 
 

 

 
نوشته شده در شنبه 18 آبان 1392برچسب:,ساعت 12:24 توسط savalan| |
ایران و آمریکا از مذاکره هسته ای تا تنش زدایی سیاسی

اوباما یا روحانی هریک چقدر وقت دارند؟

حسین ملائک، سفیر سابق ایران در سوئیس و کارشناس مسائل اروپا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی تاکید می کند که اگر دولت بتواند در عمل نشان دهد که محدودیتهای بین المللی قابل تحمل بوده و با افزایش مشارکت مردمی بتواند مقاومت را افزایش دهد می تواند این مذاکرات را تا 4 سال ماموریت خود ادامه دهد
 
 
 
 

دیپلماسی ایرانی: از نصب و سپس جمع آوری پوسترهای "صداقت آمریکایی" در سطح شهر تهران و جایگزین کردن آن با شعار دیگری با مضمون ظلم ناپذیری ایرانیان و موضع گیری خانم افخم سخنگوی وزارت خارجه که می گوید : پیش از آنکه وزارت خارجه بخواهد در این رابطه اقدامی انجام دهد، شهرداری و سایر نهادها متوجه شدند که یک کار غیرقانونی صورت گرفته و این اقدام هماهنگ نشده بوده است." می توان اینگونه نتیجه گرفت که گروهی ذی نفوذ در حکومت ایران با روند نزدیک شدن دولت آقای روحانی به آمریکا به دلائل خاصی مخالف است . این گروه قادر است برای یک هفته تبلیغات پایتخت را در دست بگیرد .سپس دولت و مخالفین برای یک هفته با هم درگیر می شوند و نهایتا گروه مزبور از موقعیت خود یک مرحله عقب نشینی کرده و احتمالا خود را برای برگزاری مراسم 13 آبان آماده می کند. آقای ظریف نیز احتمالا در ملاقات آتی خود با مقامات آمریکایی این واقعه را گذرا دانسته و بر سیاست اصولی دولت بر گشودن راههای همکاری و کاهش سوء تفاهم بین دو کشور تاکید خواهد کرد.

در آن سوی آب ها نیز چند روز بعد ارکان دولت "اوباما" از آقای" بایدن" گرفته تا "سوزان رایس" و " وندی شرمن " ملاقات هایی با رهبران سازمان های مهم یهودی " AIPAC " ؛ " American Jewish Committee " ؛    " Anti-Defamation League " آمریکا ترتیب داده تا آنها را از محتوای مذاکرات خود با ایران و جلسات 5+1 آگاه کنند . این ملاقاتها قبل از جلسات 7-8 نوامبر( هفته آینده ) با ایران صورت گرفته تا رهبران کنگره نیز کمک نمایند تا طرح تحریم های جدید علیه ایران در کنگره به تعویق بیافتد . سازمانهای یهودی فوق نقل نموده اند که جلسات با دولت آمریکا سازنده بوده و آمریکا اجازه نخواهد داد که ایران توانایی تسلیحات اتمی بدست آورد و آنها نیز پذیرفته اند که این "شکل از دیپلماسی " ادامه یابد . از طرف دیگر "نتانیاهو" نخست وزیر اسراییل تنها نتیجه قابل قبول از این مذاکرات را تعلیق غنی سازی و نابودی سانتریفیوژ ها میداند . البته بسیاری از مقامات آمریکایی و اسراییلی اعتقاد دارند که این درخواست امکان پذیر نبوده و "نتانیاهو" برای بهم ریختن مذاکرات این درخواست را می کند .

از نظر دولت آمریکا تحریم های نفتی و بانکی تا حصول نتیجه از " رفتار ایران " که از نظر آنها اقدام " اساسی و قابل توجه " ذکر می شود ادامه خواهد یافت اما جلوی تحریم های جدید برای جلوگیری از مخدوش شدن جو مثبت فعلی باید گرفته شود . "آقای بایدن" عدم پیگیری مذاکراتی این چنین با ایران را اوج بی مسئولیتی و دادن اهرم ها بدست تند روهای جنگ طلب می داند .

با این مقدمه به این سئوال می رسیم که : دولت روحانی چقدر وقت دارد ؟ یا دولت اوباما چقدر وقت دارد ؟ سئوالی است که بسیاری از تحلیلگران آمریکایی در مکتوبات سیاسی خود آن را طرح و به بحث پرداخته اند.

وقت هریک از دو بازیگر به موقعیت خود و شرایط دیگری بستگی دارد.آمریکا برای ادامه تحریم های نفتی و بانکی در شرایط فعلی می تواند روی اروپا وتا حدی شرق آسیا حساب کند. این نقطه ضعف ایران است . اما آمریکا در موقعیت کنونی که موضوع سوریه لاینحل می نماید نمیتواند گزینه جدی تری را علیه ایران بکار گیرد. این نقطه قوت ایران است . اگردراین بین باردیگر تحرکی از کره شمالی مشاهده کنیم شرایط آمریکا بد تر خواهد شد.

بطور کلی آقای روحانی تا آنجا وقت دارد که بتواند کشور را از نظر معیشتی با حد اقل ها اداره و از بروز اعتراضات داخلی با توسل به هر اهرمی ممانعت کند . اگر دولت بتواند در عمل نشان دهد که محدودیتهای بین المللی قابل تحمل بوده و با افزایش مشارکت مردمی بتواند مقاومت را افزایش دهد می تواند این مذاکرات را تا 4 سال ماموریت خود ادامه دهد . اما دولت اوباما فقط دوسال وقت دارد. و از سال سوم با شروع رقابتهای انتخاباتی آمریکا این دولت برای تضمین ادامه کار دموکراتها می تواند سیاست های جدید تری را اتخاذ کند که شرایط نا معلومی رقم زده خواهد شد .

در کنار این رقابتها اما در صورتیکه روابط ایران و آمریکا بهبود نسبی یابد موقعیت دو کشور به وضعیت جدید تری منتقل خواهد شد و دو طرف با آمادگی بیشتری می توانند مذاکره نمایند .اما آیا برنامه بهبود روابط با آمریکا در دستور کار دولت است و یا دولت فقط برنامه حل مشکلات ناشی از برنامه اتمی را دنبال می کند ؟

 از نظر اصولی روابط بسیاری از کشورها برمبنای رقابت و همکاری است که در آن بازیگران ضمن این که می توانند با همدیگر تعامل داشته باشند و بازی برد- برد را به نمایش بگذارند از طرح اختلافات و مدیریت مسالمت امیز اختلافات هم ابایی ندارنددر دنیای امروز روابط بین الملل بسیاری از کشورها با همدیگر نه دوستی صرف و نه دشمنی صرف دارند. روابط بسیاری از کشورها در اروپا و افریقا و اسیا و آمریکا حکایت از تعامل، ضمن حفظ اختلافات می کند. چین و امریکا نمونه کشورهایی هستند که ضمن این که به برقراری روابط با یکدیگر پرداخته، در برخی حوزه ها اختلافات خود را حفظ کرده اند و در برخی مصادیق خط قرمزهای خود را هم دارند. همین طور روسیه با آمریکا و روسیه با اتحادیه اروپا و غیره.

در این خصوص نظرات موافق و مخالف مختلفی توسط مقامات درجه یک و دو و مطبوعات و ائمه جمعه ظرف یک ماه گذشته بیان شده است که هیچکدام دقت لازم را برای اجرا ندارد .در حالی که هرکدام از مقامات ایرانی و آمریکایی طرف دیگر را به موفق بودن در این آزمایش دعوت کرده اند .

اما خانم افخم سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار ABC مبنی بر اینکه آیا در صورت دعوت اوباما، روحانی این دعوت را قبول می کند، بیان کرد:" آنچه در خصوص تحول تاریخی در مناسبات ایران و آمریکا مطرح است، باید نتایج خود را به طور اولیه در مذاکرات ایران و 1+5 نشان دهد این چارچوب تعیین کننده مسیری است که می توان در آینده بر اساس آن تصمیم گیری کرد."

این نظریه معادل نظرات آمریکایی هاست و ظاهرا هردو طرف بصورت رسمی اقدام بعدی خود را منوط به سازش و عدول دیگری در مذاکرات 5+1 کرده اند .بنظر می رسد هر اقدامی خارج از مذاکرات 1+5 که بتواند به روشن شدن ( و نه الزاما نزدیک شدن ) نظرات ایران و آمریکا کمک کند می تواند در نتیجه مذاکرات تاثیر قابل توجهی داشته باشد .

 

نوشته شده در شنبه 18 آبان 1392برچسب:,ساعت 12:23 توسط savalan| |

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 10 صفحه بعد

کپی برداری بدون ذکر منبع غیر مجاز می باشد
www.sharghi.net & www.kafkon.com & www.naztarin.com