1. گزارش ها حاکی از دیدار وزرای خارجه ایران و سوئیس است.

  2.  
     

    مذاکرات به بامداد پنجمین روز خود رسیده است. بخش عمده این دور از گفت و گوها در همین هتل در ژنو برگزار شده است.

  1. مذاکرات به بامداد پنجمین روز خود رسیده است. بخش عمده این دور از گفت و گوها در همین هتل در ژنو برگزار شده است.

  2.  
     

    خبرگزاری فارس به نقل از عباس عراقچی، دیپلمات ارشد ایرانی در ژنو، می‌گوید که مذاکرات احتمالا به فردا کشیده خواهد شد.

  3.  
     

    منصور فرهنگ، استاد روابط بین‌الملل، به بی‌بی‌سی فارسی گفت عربستان سعودی علاقمند است که آمریکا بتواند برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند، بدون این که روابط دو طرف بهبود یابد.

    آقای فرهنگ می‌گوید اگر برنامه هسته‌ای ایران محدود نشود عربستان سعودی به کمک روابطی که با پاکستان دارد برای خود جنگ‌افزار هسته‌ای تامین خواهد کرد.

  4.  
     

     

    علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفته است : "مذاکرات با گروه 1+5 تا لغو همه تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران ادامه خواهد داشت."

    آقای بروجردی همچنین گفته است: "محمد جواد ظریف، از بهترین و قوی ترین دیپلمات های کشور است."

  5.  
     

     

    به گفته تلویزیون دولتی عربستان، پادشاه آن کشور به همراه امیر قطر و امیر کویت امروز در نشستی شرکت کرده اند.

    جزییات بیشتری درباره این نشست منتشر نشده است. اما این نشست در حالی برگزارشده که ایران و کشورهای 1+5 در ژنو در حال مذاکره هستند. 

  6.  
     

    امیر ولید بن طلال که او را یکی از بانفوذترین افراد در جهان عرب توصیف می کنند در مصاحبه‌ای با بلومبرگ تصریح کرده که از دید او و خیلی دیگر از قدرتمندان جهان عرب، خطر ایران از اسرائیل بیشتر است. 

    به گفته امیر ولید بن‌طلال، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا عجله دارد که با ایران توافقی امضا کند. آقای بن طلال گفته باراک اوباما به هر چه بتواند چنگ می‌زند تا یک پیروزی برای خودش جور کند چون از دو ماه دیگر هم رقابت‌ها برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آغاز می‌شود. او موضع نخست‌وزیر اسرائیل را تکرار کرده که ایران دارد از توافق هسته‌ای احتمالی نفع می‌برد. بن طلال گفته نباید تحریم‌ها علیه ایران سبک شود.

  7.  
     

    عباس عراقچی، عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران مذاکرات را "سخت و فشرده" دانسته و گفته که بحث بر سر "کلمات و متوازن بودن گام ها" است.

    آقای عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا طرفین امشب به نتیجه می رسند گفت: "مشخص نیست که آیا امشب به نتیجه برسیم یا نه."

  8.  
     

    جلسه کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با با وزرای خارجه گروه  آغاز شده است. به نوشته رسانه های قرار است خانم اشتون در این جلسه نتایج نشست خود با وزیر امور خارجه ایران را برای اعضای گروه تشریح کند.

  9.  
     

     

    قرار است جان کری، وزیر خارجه آمریکا، فردا ( یکشنبه 24 نوامبر) برای مذاکره درباره شماری از موضوعات از جمله سوریه، ایران و روند صلح خاورمیانه به بریتانیا سفر کند. از جمله برنامه های دیگر آقای کری در جریان سفر به بریتانیا دیدار با نخست وزیر لیبی و مذاکره درباره اوضاع امنیتی و اصلاحات سیاسی در آن کشور است.

  10.  
     

    تفسیر مدیرکل پیشین آژانس از ماده چهار ان پی تی: غنی‌سازی حق است

     هانس بلیکس مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی به بی بی سی فارسی گفته است که مطابق تفسیر او از ماده چهارم معاهده منع گسترش سلاح های اتمی (ان پی تی) غنی سازی اورانیوم حق است.

    بر اساس گفته شرکت کنندگان در مذاکرات اتمی، چگونگی تعریف موضوع غنی سازی اورانیوم مورد اختلاف شش کشور مذاکره کننده با ایران است.

    ایران می گوید مطابق ان پی تی، غنی سازی اورانیوم جز حقوق این کشور است اما برخی از کشورهای مذاکره تفسیر دیگری دارند و می گویند چیزی به نام حق غنی سازی اورانیوم وجود ندارد.

  11.  
     

    مذاکرات ایران با کشورهای پنج بعلاوه یک در این هتل (اینترکنتینانتال) در ژنو برگزار می‌شود

  12.  
     

    فارس در مطلبی تحت عنوان چرا راکتور آب سنگین اراک مهم است؟ دلایل اهمیت این راکتور را برای ایران ذکر کرده است. این راکتور از موارد اختلاف میان ایران و طرف‌های مذاکره کننده در ژنو عنوان شده است.

  13.  
     

    محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس ایران گفته است که مذاکرات ژنو نشان داد که ایران اهل منطق و استدلال است.

  14.  
     

    منابع خبری در ژنو گفته‌اند که لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه در حال دیدار با وزیر امور خارجه چین است و پس از آن با خانم اشتون دیدار خواهد کرد

  15.  
     

    خبرگزاری تسنیم می‌گوید که جلسه سه‌جانبه ظریف، اشتون و کری پایان گرفته است.

  16.  
     

    جیمز رینولدز، خبرنگار بی‌بی‌سی که در ژنو حاضر است، می‌گوید دیپلمات‌های غربی در پی این هستند که به توافق موقتی شش ماهه با ایران دست یابند. گفته می‌شود که این توافق شامل توقف موقتی برنامه هسته‌ای ایران در قبال تعلیق یا رفع بخشی از تحریم‌ها است.

    مذاکره‌کنندگان ایرانی هشدار داده‌اند که در برابر "زیاده‌خواهی‌های" غرب کوتاه نخواهند آمد.

  17.  
     

    خبرگزاری فارس در یادداشتی نوشته است که راکتور آب سنگین اراک یکی از موارد عمده‌ای است که قدرت‌های غربی حساسیت بالایی درباره آن دارند.

  18.  
     

    همزمان با مذاکرات فشرده اتمی در ژنو، دیمیتری راگوزین، معاون نخست وزیر روسیه در امور دفاعی و فضایی وارد تهران شده و با حسن روحانی رئیس جمهور ایران دیدار کرده است. در حال حاضر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه برای دیدار با همتایان خود در گروه پنج بعلاوه یک و مذاکره با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در ژنو به سر می برد.

نوشته شده در یک شنبه 3 آذر 1392برچسب:,ساعت 9:0 توسط savalan| |
  1.  
  2. برخی خبرنگاران و علاقمندان به اخبار مذاکرات هسته‌ای به طنز در شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند "با وارد شدن به روز پنجم مذاکرات، ساعت خواب و بیداری ما هم حالا به وقت ژنو تغییر یافته".

  3.  
     

    مهدی پرپنچی، بی‌بی‌سی، می‌گوید: ساعتی پیش عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران با حضور در جمع خبرنگاران ایرانی گفت "باید غنی‌‌سازی به اسم در سند توافقنامه به رسمیت شناخته شود و تا وقتی که نظر ایران در مورد حق غنی‌سازی به رسمیت شناخته نشود مجموعه سند توافقنامه مورد پذیرش نخواهد بود."

    ایران سال‌هاست که می‌گوید همه کشورهای عضو معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، طبق ماده چهارم این معاهده، دارای "حق غنی‌سازی اورانیوم" هستند. آمریکا و دیگر کشورهای غربی، این تفسیر ایران را تاکنون نپذیرفته‌اند. سخنگوی وزارت خارجه امریکا همین دیروز تاکید کرده بود که در این معاهده چیزی به نام "حق غنی سازی" وجود ندارد. اگر در مذاکرات جاری، ۱+۵ این شرط ایران را بپذیرد، سرنوشت ماده چهار ان‌پی‌تی برای همیشه تعیین خواهد شد. ذکر "حق غنی سازی" در توافق ایران، تبدیل به سابقه‌ای حقوقی برای ماده چهارم ان‌پی‌تی می‌شود و به این ترتیب، همه کشورهای جهان در آینده خواهند توانست با استناد به این توافق، که امضای هر پنج عضو دائم شورای امنیت را پای خود دارد، شروع به غنی‌سازی اورانیوم کنند.

    ‌آیا ۱+۵ حاضر به امضای چنین توافقی خواهد شد؟ پاسخ این پرسش حیاتی احتمالا امشب روشن می‌شود.

  4.  
     

    در شهر ژنو، ساعت از نیمه شب گذشت و این نقطه از اروپا رسما وارد روز یکشنبه شد. بدین ترتیب، باز هم مذاکرات فراتر از زمان پیش بینی شده به درازا کشید

  5.  
     

    گزارشگران در ژنو می‌گویند ممکن است در دقایق آینده کنفرانس خبری درباره نتایج مذاکرات در هتل محل برگزاری آن تشکیل شود.

  6.  
     

    وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده جان کری، وزیر خارجه، فردا (24 نوامبر) از ژنو عازم لندن خواهد شد تا در دیدار با همتای بریتانیایی خود، ویلیام هیگ، در مورد بحران سوریه، ایران، و مذاکرات صلح خاورمیانه گفتگو کند. همزمان گفته می شود که عباس عراقچی گفته مذاکرات ژنو ممکن است تا پاسی از شب و شاید فردا صبح ادامه یابد اما سقف ادامه آن ظهر روز یکشنبه خواهد بود. در این صورت، انتظار برای رسیدن به هر توافقی در این دور از مذاکرات به ساعات پایانی خود نزدیک می شود.

  7.  
     

    آن طور که از گفته‌های نمایندگان ایرانی مذاکره کننده در ژنو بر می‌آید حق غنی سازی اورانیوم برای ایران همچنان در کانون مذاکرات ژنو قرار دارد.

  8.  
     

    جرمی بوئن، سردبیر خاورمیانه سرویس جهانی بی‌بی‌سی می‌گوید از یک منبع آگاه در ژنو شنیده که "در دو ساعت آینده ممکن است مذاکرات به نتیجه‌ای برسد".

  9.  
     

    هنوز معلوم نیست که "دو درصد" اختلاف مورد اشاره آقای عراقچی که روزنامه شرق به آن پرداخته، شامل مواردی پیرامون "حق غنی سازی" ایران و یا "رفع تحریمها" می شود یا نه، چرا که در این صورت همین "دو درصد" می تواند همچون دوره‌های گذشته "گره کور" نشست ژنو باشد

  10.  
     

    خبرنگاران در ژنو از اتمام جلسه سه جانبه آقایان کری و ظریف و خانم اشتون خبر می دهند.

  11.  
     

    نشست سه جانبه ظریف، اشتون و کری آغاز شده است

  12.  
     

    دیدار دو جانبه ظریف و اشتون به پایان رسید

  13.  
     

    سایت نسیم آنلاین به نقل از منابع آگاه خود از جزئیات توافق احتمالی ایران و پنج بعلاوه یک خبر داده است که طبق آن ایران متعهد می‌شود غنی سازی بیست درصدی را برای شش ماه تعلیق کند. عدم تولید، نصب و فعال سازی هر نوع دستگاه سانتریفیوژ‬‎ و تعلیق فعالیت در راکتور آب سنگین اراک برای شش ماه از دیگر تعهدات ایران طبق گزارش سایت نسیم است. لازم به ذکر است این موارد تنها در حد حدس و گمان است و طرفین هنوز در حال مذاکره هستند

  14.  
     

    خبرگزاری مهر می‌گوید کاترین اشتون و محمد جواد ظریف برای هفتمین بار در حال مذاکره هستند

  15.  
     

    خبرگزاری فارس همچنین احتمال کشیده شدن مذاکرات به فردا را مطرح کرده

  16.  
     

    خبرگزاری فارس از دیدار جواد ظریف و خانم اشتون خبر داده

  17.  
     

    طبق شنیده‌ها، مذاکرات هسته‌ای در ژنو قرار است تا ساعتی دیگر دو باره از سر گرفته شود

  18.  
     

    فارس: محمد دهقان، عضو هیئت رئیسه مجلس ایران گفت برخی خیال می‌کنند که انجام مذاکرات به معنی پسرخاله شدن با آمریکا است در حالی ‌که آمریکا دشمن درجه یک ایران است و مذاکرات برای کاهش دشمنی‌ها است

  19.  
     

    اسکات پیترسون، خبرنگار کریستین ساینس مانیتور که در ژنو حاضر است، به بی‌بی‌سی فارسی گفت: "به گمان من مشکل اصلی این است که آینده بلندمدت برنامه هسته‌ای ایران چه باشد. ایران دوست دارد برنامه هسته‌ای عادی مانند بقیه کشورها داشته باشد، اما طرف‌های غربی می‌خواهند برنامه هسته‌ای ایران حتی پس از این که فعلا حل می‌شود، همچنان یک پدیده ویژه و تحت محدودیت و مراقبت باقی بماند."

  20.  
     

    تریتا پارسی، از فعالان خواهان بهبود روابط ایران و آمریکا، می‌گوید: "اگر این دور مذاکرات به نتیجه نرسد متاسفانه موقعیت باراک اوباما تضعیف خواهد شد و احتمالا نمی‌تواند جلوی تصویب تحریم‌های بیشتر در کنگره را بگیرد."

  21.  
     

    ایرنا: علاالدین بروجردی، رئیس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس ایران ابراز امیدواری کرده که تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران که مورد اعتماد آیت الله خامنه‌ای است، موفق باشد و خطا است که فراتر از دیدگاه صریح رهبر حرف دیگری بزنیم.

  22.  
     

    مهر: محمدرضا باهنر، نائب رئیس مجلس ایران گفته است که تیم مذاکره کننده ایران تلاش‌های سنگین و جدی را با توجه به سیاست های راهبردی آیت الله خامنه‌ای در مذاکرات داشته اما برخی نگرانی‌ها نسبت به این مذاکرات وجود دارد و عده‌ای نگران این هستند که مبادا تیم مذاکره کننده از خط قرمزها عبور کند.

  23.  
     

    گزارش ها حاکی از دیدار وزرای خارجه ایران و سوئیس است.

  24.  
     

    مذاکرات به بامداد پنجمین روز خود رسیده است. بخش عمده این دور از گفت و گوها در همین هتل در ژنو برگزار شده است.

  25.  

نوشته شده در یک شنبه 3 آذر 1392برچسب:,ساعت 8:54 توسط savalan| |
  1.  
  2. جان کری: "ایران دیگر تاسیسات هسته ای نخواهد ساخت. سانتریفیوژ های جدید نخواهد ساخت. این توافقنامه نمی گوید که ایران حق غنی سازی دارد. در این سند فقط طرح اندازه غنی سازی ایران و برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مورد اشاره قرار گرفته که باید با نظارت و بر اساس این توافق ممکن است ادامه یابد یا متوقف شود و هیچ جای آن به حق غنی سازی در پروتکل ان پی تی اشاره نشده است.

  3.  
     

    جان کری: "تحریم‎ها به رسیدن ما به این توافق کمک کرد. اشتباه نکنید، وضع تحریم ها خودش هدف ما نبود. بلکه آنها وسیله ای بود برای اینکه به ما کمک کند تا به این مذاکرات برسیم و در نتیجه آن اقدامات امروز به این توافق رسیدیم که برای شش ماه به آن عمل خواهیم کرد. این توافق مهمترین بخش های برنامه هسته ای ایران را متوقف می کند. ما به تاسیسات کلیدی ایران دسترسی خواهیم داشت. ایران توافق کرده که همه غنی سازی بالای 5 درصد را متوقف کند و ذخیره غنی شده خود را کاهش دهد. یعنی در شش ماه آینده این ذخیره به صفر خواهد رسید.

  4.  
     

    جان کری: "بدون تصمیم ایران برای راهگشایی در مذاکرات به این توافق نمی رسیدیم."

  5.  
     

    جان کری: "آقای ظریف، وزیر خارجه ایران به شدت تلاش کرد و ما بابت این از او متشکرم. حالا ما باید به دنیا ثابت کنیم که ادعای ایران برای صلح آمیز بودن برنامه هایش صحت دارد."

  6.  
     

    جان کری می‌گوید: "ما به توافقی رسیدیم که به موجب آن برنامه هسته ای ایران از این لحظه به طوری که برای کشورهای منطقه تهدیدی تلقی شود، ادامه نخواهد یافت و در حقیقت برنامه هسته ای ایران را به عقب خواهد برد و این یعنی امنیت برای متحدان ما در منطقه و اسرائیل."

  7.  
     

    جان کری، وزیر خارجه آمریکا آماده پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران می‌شود

  8.  
     

    آقای ظریف در این کنفرانس خبری وارد جزئیات توافقنامه کشورش با شش قدرت جهانی نشد اما تاکید کرد که در این توافقنامه "دست کم در دو بخش" به حق ایران برای غنی سازی و استفاده از انرژی هسته ای اشاره شده است. او همچنین تاکید کرد که در منطقه خاورمیانه کسی "نباید نگران باشد" چرا که امنیت و تعامل در خاورمیانه از الویت های ایران هم هست.

  9.  
     

    محمد جواد ظریف که همزمان با آقای اوباما شروع به گفتگو با خبرنگاران کرده بود در پاسخ به خبرنگار سی‌ان‌ان گفت: "حق غنی سازی و استفاده از دانش هسته ای در متن پروتکل الحاقی وجود دارد و این حق مسلم ماست. توافق فعلی در دو بخش به وضوح اشاره می کند که برنامه هسته ای ایران ادامه خواهد یافت."

  10.  
     

    اوباما: در برابر ما بخشی از تحریم ها را به حالت تعلیق در می آوریم و این می تواند آغازی برای تعامل ایران و جامعه جهانی باشد. در نهایت این دیپلماسی است که می تواند ما را به نتیجه برساند. گام اولی که امروز به آن رسیدیم، مهمترین پیشرفتی است که ما در برابر برنامه هسته ای ایران داشتیم."

  11.  
     

    اوباما: "ما تلاش کردیم که جلوی مسیر احتمالی ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای را بگیریم و با این توافق در ماههای آینده و برای نخستین بار در سالهای گذشته، برنامه هسته ای ایران پیشرفت نخواهد کرد."

  12.  
     

    باراک اوباما می‌گوید "تحریم ها تاثیر گذاشتند و با روی کار آمدن آقای روحانی رایزنی های بسیار فشرده ای با ایران داشتیم و امروز دیپلماسی راهی را در برابر ما گشود."

  13.  
     

    محمد جواد ظریف به سالن کنفرانس خبری آمد

  14.  
     

    کاخ سفید با انتشار اطلاعیه ای از جزئیات توافقنامه ایران و شش قدرت جهانی خبر داده است. در این اطلاعیه از توافق بر سر توقف غنی سازی بالای 5 درصد سخن به میان آمده.

  15.  
     

    کاترین اشتون در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت: "ما خیلی امیدواریم که این توافق اولیه ما را به یک توافق نهایی سوق دهد. مذاکرات بسیار پیچیده بود و باید در ادبیات و تک تک لغات مداقه می‌کردیم. و در نهایت یک اتحاد در گروه 5+1 بر سر یک هدف به وجود آمد."

  16.  
     

    همزمان با نشاط و خوشحالی در ژنو، رسانه‌های ایران به گمانه‌زنی درباره جزئیات توافقنامه ایران و شش قدرت جهانی پرداخته‌اند. آنها از تعلیق شش ماهه غنی‌سازی در سطح 20 درصد خبر می‌دهند.

  17.  
     

    خبرنگار بی‌بی‌سی از ژنو می‌گوید که احتمالا محمد جواد ظریف، نخستین شرکت کننده در کنفرانس خبری خواهد بود.

  18.  
     

    در سالن سازمان ملل متحد در ژنو، محمد جواد ظریف و وزاری خارجه شش قدرت جهانی در حال دست دادن و خوش و بش هستند. حتی آقای ظریف لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه را در آغوش گرفت و صمیمانه با او برخورد کرد.

  19.  
     

    خانم اشتون در بیانیه کوتاهی که خواند از اهمیت توافق در این مذاکرات خبر داد و آن را راهگشا خواند اما از جزئیات این توافقنامه چیزی نگفت.

  20.  
     

    خانم اشتون از توافق میان ایران و شش قدرت جهانی خبر می‌دهد. او بعد از تشکر از آقای ظریف و دیگر وزرای خارجه گفت: "ما بر اساس احترام مقابل موفق شدیم به توافقی برسیم که ما را به یک راه حل نهایی سوق خواهد داد."

  21.  
     

    کاترین اشتون و محمد جواد ظریف مقابل خبرنگاران حاضر شدند.

  22.  
     

    گزارش‌ها از جزئیات توافقنامه ایران و شش قدرت جهانی حکایت دارد که بر این اساس تحریم ها علیه تجارت طلا و پتروشیمی تعلیق خواهد شد و بیش از چهار میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ایران به این کشور بازگردانده خواهد شد. جزئیات کامل این توافق هنوز اعلام نشده است.

     

  23.  
     

    تصاویر زنده از کاخ سفید تریبونی را نشان می دهد که احتمالا تا چند دقیقه دیگر باراک اوباما برای اعلام نظرش درباره توافق ژنو به پشت آن خواهد آمد.

  24.  
     

    قرار است تا دقایقی دیگر وزاری خارجه شش قدرت جهانی و ایران در محل دفتر سازمان ملل متحد در ژنو که به قصر ملل شهرت دارد، توافقنامه حاصله بر سر برنامه هسته‌ای ایران را امضاء کنند.

  25.  
     

    از توافق ایران و شش قدرت جهانی در سوئیس احتمالا بعدها با عنوان "توافق ژنو" یاد خواهد شد. در مورد این شب مهم در تاریخ ایران و نتایج احتمالی این توافقنامه اگر نظری دارید اینجا کلیک کنید و یا به صفحه نوبت شما در وبسایت بی‌بی‌سی فارسی بروید و نظرتان را وارد کنید.

  26.  
     

    باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا تا دقایقی دیگر در مورد توافق ژنو سخن می گوید.

  27.  
     

    خبرنگاران و احتمالا میلونها نفر در ایران و سراسر جهان منتظر برگزاری نشست خبری مسئولان ارشد مذاکره کننده در ژنو هستند تا جزئیات توافق میان ایران و شش کشور جهانی را اعلام کنند. قرار است این کنفرانس خبری تا دقایقی دیگر برگزار شود.

  28.  
     

    آقای عراقچی می‌گوید "حق غنی سازی ایران در توافق با 5+1 به رسمیت شناخته شده است" برای اطلاع از جزئیات این توافق باید منتظر کنفرانس خبری شد که تا چند دقیقه دیگر برگزار می شود

     

  29.  
     

    مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون می گوید ایران و شش قدرت جهانی به توافق رسیدند

  30.  
     

    در تهران ساعت از پنج صبح گذشته و روشنایی کم‌کم به آسمان پایتخت ایران تابیده اما آنهایی که از شنبه شب مذاکرات هسته‌ای را در رسانه‌ها دنبال می‌کنند، شاید هنوز منتظر "صبح ژنو" باشند.

  31.  
     

    خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از عباس عراقچی نوشته: "هنوز توافقی نهایی حاصل نشده".

  32.  
     

    کسری ناجی، بی‌بی‌سی، از ژنو می‌گوید که اخباری تایید نشده در محل برگزاری مذاکرات رد و بدل می‌شود حاکی از ادامه گفتگوها "بر سر یک سند چهار صفحه‌ای و یک بیانیه یک صفحه‌ای".

  33.  
     

    روئیترز: یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا می‌گوید: "مذاکرات هنوز ادامه دارد."

    این در حالی است که خبرگزاری روئیترز دقایقی پیش از پایان گفتگوها خبر داده بود.

     

  34.  
     

    خبرگزاری روئیترز به نقل از منابع ایرانی می‌گوید: مذاکرات هسته‌ای ژنو به پایان رسید

  35.  
     

    خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، لحظاتی پیش در تیتر اول وبسایتش نوشته: "ایران و 5+1 نزدیک و نزدیک‌تر شدند. اختلاف‌ها حل شد". اما برای تایید این خبر یا شکل گیری هرگونه توافقی باید منتظر مخابره آن از ژنو سوئیس بود.

  36.  
     

    روزنامه شرق چاپ تهران هم در نسخه صبح یکشنبه خود گفته عباس عراقچی را برجسته کرده است: "98 درصد توافق کرده ایم". این روزنامه تیتر نخست خود را به عذرخواهی اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران از مردم این کشور اختصاص داده: "به خاطر کوچک شدن سفره مردم از آنها عذرخواهی می‌کنم". بسیاری بخش مهمی از مشکلات معیشتی مردم ایران را ناشی از تحریم‌های فلج کننده غرب علیه برنامه هسته‌ای تهران می‌دانند.

  37.  
     

    حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان در نسخه صبح یکشنبه این مطبوعه نوشته: "اگر قرار است ایران اسلامی به منظور جلب اعتماد حریف!! بخش قابل توجهی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را برای یک دوره موقت 6‌ ماهه متوقف کند، باید حریف نیز در این فاصله زمانی، تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی را لغو کند، تا توافق به دست آمده متوازن باشد."

  38.  
     

    ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا می گوید: "اختلافات اندکی" هنوز وجود دارد.

  39.  
     

    منصور فرهنگ، استاد علوم سیاسی در نیویورک می‌گوید طرفین مذاکره هر کدام نگران واکنش‌هایی هستند که ممکن است پس از بازگشت به کشورشان باید پاسخگوی آن باشند. چرا که هر توافقی تعیین کننده مسیر آینده مذاکرات خواهد بود و ممکن است به همین خاطر توافق احتمالی در این مرحله یک "توافق حداقلی" باشد.

  40.  
     

    گزارشگران می‌گویند در اتاق‌های محل مذاکرات مسئولان نشست مشغول دست به دست کردن کاغذهایی هستند که "شاید" سند یا پیش نویس توافق نامه‌ای باشد.

  41.  
     

    کسری ناجی، خبرنگار بی‌بی‌سی فارسی در ژنو می‌گوید در محل کنفرانس خبری، رسانه‌ها منتظر برگزاری یک نشست خبری هستند.

  42.  
نوشته شده در یک شنبه 3 آذر 1392برچسب:,ساعت 8:52 توسط savalan| |
  1. مذاکرات سه جانبه ایران، آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

    رسانه های می گویند که در حال حاضر محمودجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، جان کری همتای آمریکایی او و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حال مذاکره سه جانبه هستند.

  2.  
     

    کیف مخصوص وزیر امور خارجه بریتانیا توسط یکی از کارمندان وزارت خارجه در فرودگاه ژنو حمل می‌شود. وزرای خارجه بریتانیا به طور سنتی اسناد و مدارکی که باید با خود جا به جا کنند را در این کیف حمل می کنند و در صورت نیاز، اسناد را هم با خودنویس قرمز امضا یا پاراف می کنند.

  3.  
     

    محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران گفته است که ایران در برابر "زیاده‌خواهی" مقاومت می‌کند. به گفته وزیر خارجه ایران مذاکرات وارد "مرحله بسیار دشواری " شده است.

  4.  
     

    اظهارات تند وزیر خارجه بریتانیا در ژنو

    ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا در جمع خبرنگاران در ژنو برنامه اتمی ایران را "تهدید بزرگ" در خاورمیانه خوانده و گفته باید نگرانی‌ همسایه‌های ایران هم مورد توجه قرار داشته باشد. او گفته است که بریتانیا تماس ها با عربستان سعودی و دیگر کشورها را حفظ خواهد کرد.

  5.  
     

     ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا گفته است که اختلافات در مذاکرات ژنو جزیی اما مهم است. به گفته وزیر خارجه بریتانیا مذاکرات "بسیار دشوار" است.

  6.  
     

     مذاکرات جان کری و سرگئی لاوروف وزاری خارجه آمریکا و روسیه ساعت 11:02 به وقت محلی به پایان رسید.

  7.  
     

     

    محمدرضا نقدی، رئیس بسیج جمهوری اسلامی ایران گفته است که در حال حاضر از جزییات مذاکرات اطلاعی ندارم، حتما قرار است که نتیجه ای ازاین مذاکرات حاصل شود که تاکنون به طول انجامیده است.

نوشته شده در یک شنبه 3 آذر 1392برچسب:,ساعت 7:44 توسط savalan| |

 

به روز شده:  03:56 گرينويچ - 24 نوامبر 2013 - 03 آذر 1392
پوشش زنده

مذاکرات ایران و گروه ۵+۱ که تا ساعاتی از بامداد روز یکشنبه (سوم آذر - ۲۴ نوامبر) به طول انجامیده بود، بالاخره با حصول توافقی میان مذاکره کنندگان به سرانجام رسید.

نوشته شده در یک شنبه 3 آذر 1392برچسب:,ساعت 7:31 توسط savalan| |

حضور غیرمنتظره وزرای خارجه ۱+۵ در مذاکرات ژنو 

  1.  

  2.  
     

     وزیر امور خارجه آلمان هم به مذاکرات ژنو پیوسته است

  3.  
     

     

    محمدرضا نقدی، رئیس بسیج جمهوری اسلامی ایران گفته است که در حال حاضر از جزییات مذاکرات اطلاعی ندارم، حتما قرار است که نتیجه ای ازاین مذاکرات حاصل شود که تاکنون به طول انجامیده است.

  4.  
     

     گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان نیز وارد ژنو شد و هنگام ورود به این شهر گفت: هنوز به طور قطعی به توافق نرسیده‌ایم. شانس واقعی در این مورد وجود دارد اما هنوز کارهای زیادی باید انجام شود.

  5.  
     

     عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران پیش از ورود به جلسه با اعضای 1+5 با اشاره به این که هنوز موارد اختلافی بین دو طرف وجود دارد، گفت که دستیابی به توافق نزدیک است.

  6.  
     

     

    آیت الله عبدالله جواد آملی، از مراجع تقلید گفته است: "تیم مذاکره کننده هسته‌ای با پیروزی باز می‌گردد و اگر این پیروزی در این دور از مذاکرات حاصل نشود در دورهای دیگر به دست می آید."

  7.  
     

    لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه برای شرکت در مذاکرات امروز وارد ژنو شد

  8.  
     

    به گزارش خبرگزاری رسمی چین، شین‌هوا، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور گفته است مذاکرات ژنو به یک لحظه نهایی رسیده است. 

  9.  
     

     

    در بیانیه‌ای که در پی دیدار شب گذشته ( جمعه 22 نوامبر- اول آذر) سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران منتشر شده، وزیر خارجه روسیه تاکید کرده که برای اولین بار ظرف سال‌های اخیر، ایران و گروه 1+5 به فرصتی واقعی برای دستیابی به توافق رسیده‌اند.

  10.  
     

    عزیمت و ورود وزیران امور خارجه گروه 1+5 به ژنو، احتمال حصول توافق با ایران را تقویت کرده است.

  11.  
     

    جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا وارد ژنو شده است.

     

  12.  
     

    پرس تی وی، شبکه خبری انگلیسی زبان جمهوری اسلامی ایران، از آغاز روز چهارم مذاکره بین ایران و گروه 1+5 در ژنو خبرداده است

  13.  
نوشته شده در شنبه 2 آذر 1392برچسب:,ساعت 13:41 توسط savalan| |

مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو به روز سوم کشید

ب

دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای ۱+۵ در ژنو به روز سوم کشیده شد. این مذاکرات همچنان با تمرکز بر "جزئیات" ادامه پیدا کرده است.

دور سوم این گفت‌وگوها که همچون دور گذشته در ژنو در جریان است، با دیدار کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران آغاز شد.

قرار است روز سوم این مذاکرات هم جمعه ۲۲ نوامبر، اول آذر، با دیدار این دو آغاز شود.

این دور از مذاکرات، سومین دور از مذاکرات هسته‌ای در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی است.

مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، گفته است ادامه مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای پنج به علاوه یک فردا جمعه از سر گرفته می شود.

سخنگوی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که روز پنج‌شنبه مذاکرات "فشرده، اساسی و درباره جزئیات" و "در فضایی خوب" جریان داشت.

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه و مذاکره‌کننده ارشد ایران، در پاسخ به این سوال خبرنگاران رسانه‌های ایرانی اعزام‌شده به ژنو که آیا روی نقاط اختلافی مذاکره شده، گفته است: "مذاکرات پیشرفتی نداشته است."

آقای عراقچی گفته است: "در حال کار بر روی سند هستیم."

معاون وزیر خارجه ایران گفته است: "مشورت‌های بین گروه ۱+۵ ادامه دارد. برخی از هیات‌ها مجبور هستند که با پایتخت‌های خود مشورت کنند و با توجه به اختلاف ساعت، این مشورت ها‌ تا صبح طول می کشد."

سخنگوی کاترین اشتون در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره این اظهارات آقای عراقچی، با لحن امیدوارتری گفته است: "ما می‌خواهیم هرچه زودتر به توافق برسیم اما هر توافقی هم نمی‌خواهیم. توافق باید طوری باشد که همه بتوانند با آن کنار بیایند."

گزارش لحظه‌به‌لحظه از روز دوم مذاکرات را کلیک این‌جا بخوانید.

'نشانه‌هایی از پیشرفت'

مذاکره‌کننده ارشد ایران گفته است اصل غنی‌سازی اورانیوم برای ایران قابل مذاکره نیست، اما می‌توان درباره حجم، سطح و محل غنی‌سازی اورانیوم مذاکره کرد

همچون دو دور گذشته فضای این گفت‌وگوها تاکنون مثبت و سازنده توصیف شده است.

اما فضای خوش‌بینی و امیدواری به دستیابی به یک توافق، در روزهای دوم و سوم دور قبلی مذاکرات بارز بود.

در این دور از مذاکرات، ناظران تاکنون با احتیاط بیشتری در این باره اظهارنظر می‌کنند.

کسری ناجی، خبرنگار بی‌بی‌سی فارسی در ژنو، می‌گوید نشانه‌های پیشرفت در مذاکرات به چشم می‌خورد اما در عین حال اختلافات به ویژه درباره غنی‌سازی اورانیوم به جای خود باقی است.

کسری ناجی می‌گوید فرانسه برای افزایش بازرسی‌ها فشار می‌آورد.

عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران، در آغاز روز دوم کلیک گفت اصل غنی‌سازی اورانیوم برای ایران قابل مذاکره نیست، اما می‌توان درباره حجم، سطح و محل غنی‌سازی اورانیوم مذاکره کرد.

خبرنگاران گزارش داده‌اند که سرگی ریابکوف، مذاکره‌کننده ارشد روسیه و معاون وزیر خارجه این کشور گفته است این دور از مذاکرات، "بهتر از دفعه قبل در جریان است".

خیز سنای آمریکا برای بعد از مذاکرات

در همین حال به نظر می‌رسد برخی از سناتورهای آمریکایی آماده می‌شوند که اگر این مذاکرات به موفقیت نرسید، تحریم‌های بیشتری علیه ایران وضع کنند.

در این باره کلیک این‌جا بیشتر بخوانید.

لغو یا تعلیق بخشی از تحریم‌ها، یکی از گام‌های ممکن آمریکا در پیشبرد مذاکرات است.

دولت آمریکا در هفته‌های گذشته پیگیر بوده است که کنگره، اقدام تازه‌ای علیه ایران نکند.

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، از کنگره خواسته است در مقطع فعلی در این باره دست نگه دارد تا فرصتی به دیپلماسی داده شود.

نوشته شده در جمعه 1 آذر 1392برچسب:,ساعت 6:36 توسط savalan| |
آنچه غرب در ژنو به دنبال آن بود گروکشی سیاسی در پرونده هسته ای ایران جامعه جهانی و غرب در کنار پرونده هسته ای ایران پرونده سوریه و کنفرانس ژنو 2 را نیز هم زمان پیش می برند. در هر دوی این پرونده ها ایران نقشی پررنگ دارد. نویسنده : سید علی موسوی خلخالی دیپلماسی ایرانی: مذاکرات هسته ای میان ایران با 1+5 در ژنو در حالی به نتیجه نرسید که با حضور همه وزرای امور خارجه کشورهای طرف مذاکره با ایران و لغو سفر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به ایتالیا همه انتظار داشتند که این مذاکرات به نتیجه برسد. در این میان در روز سوم مذاکرات صحبت از سنگ اندازی های فرانسوی ها به میان آمد و این که لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه خواسته هایی را بیان داشته که بر خلاف روند مذاکرات بوده و در حالی که همه می رفتند تا با طرح ایران موافقت کنند و گام نخست مذاکرات به خوبی برداشته شود، ناگهان همه چیز متوقف می شود و تصمیم گرفته می شود تا مذاکرات در 20 نوامبر ادامه یابد. بعد از آن فرانسه آماج حملات منتقدین قرار گرفت و حتی مواضع فابیوس در داخل فرانسه نیز به نقد کشیده شد. عده ای او را به دلیل بیان اظهاراتی در جانبداری از مواضع اسرائیل و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اجیر شده آن دو دانستند و عده ای نیز گفتند که او چون یهودی است، ذاتا تمایلی برای رسیدن به توافقی میان جامعه جهانی با ایران ندارد. پس از آن هم اخباری منتشر شد مبنی بر این که فرانسه به دلیل عقد قراردادهای نظامی و خریدهای تسلیحاتی با عربستان سعودی و امارات متحده عربی که به روی هم ارزشی بیش از 5 میلیارد دلار دارند اقدام به اتخاذ رویکرد تخریبی در مذاکرات ژنو کرده است. برخی نیز گفتند که نتانیاهو از طریق یک دوست مشترک یهودی در پاریس به اطلاع وزیر امور خارجه فرانسه رسانده است که اگر با ایران توافق کنید، ما به ایران حمله نظامی می کنیم. بحث همکاری های نظامی فرانسه و عربستان چیز تازه ای نیست. این دو سال ها است که با یکدیگر همکاری های نظامی دارند. خرید تسلیحاتی ای که منابع خبری به آن اشاره می کنند نیز نزدیک به یک ماه پیش در 7 اکتبر انجام شده و آن طور که روزنامه العرب، چاپ لندن می نویسد، پادشاه عربستان در دیدار با وزیر دفاع فرانسه آن هم در لحظات آخر که ناگهان موضوع را وزیر دفاع فرانسه بیان می کند، دستور به انعقاد آن می دهد. از آن تاریخ تا کنون ما شاهد برگزاری مذاکرات ژنو یک و همچنین دیدار کارشناسان ایران با کارشناسان 1+5 و آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده ایم. بنابر این اگر بنا به سنگ اندازی فرانسه به دلیل انعقاد خرید تسلیحاتی عربستان از آن بوده، چرا باید این اتفاق هفته گذشته در ژنو بیفتد؟ درباره رابطه فرانسه و اسرائیل نیز بر کسی پوشیده نیست که این روابط بسیار به هم نزدیک است. نفوذ اسرائیل در فرانسه و نقشی که یهودیان در عرصه سیاسی این کشور به سود اسرائیل ایفا می کنند، بیش از هر کشور دیگر اروپایی است. پس اگر بخواهیم این موضوع را ملاک قرار دهیم پاریس می بایست زودتر از اینها عمل می کرد و نمی گذاشت کار به نشست های ژنو کشیده شود تا این همه بدنامی برایش رقم بخورد و آماج انتقادها قرار بگیرد. پس اصل قضیه چیست؟ بی شک مذاکرات ایران با 1+5 مذاکراتی به غایت سخت و پیچیده است. بر خلاف آن چه عده ای گمان می کنند، این مذاکرات به هیچ وجه صرفا فنی نیست که بحث ها و گفت وگوهای کارشناسی مذاکرات را به نتیجه برسانند. همان طور که ظریف نیز گفته است "این گفت وگوها مذاکرات بسیار سختی است که مردم باید برای به نتیجه رسیدن آن دعا کنند." سختی این مذاکرات صرفا به بحث های فنی باز نمی گردد که البته بخش مهمی از مذاکرات را تشکیل می دهد بلکه آن چه به روشنی دیده می شود، کش مکش های سیاسی است که در سایه مذاکرات هسته ای جریان دارد. بر خلاف آن چه در رسانه ها مطرح می شود و غربی ها دائما بیان می کنند و صحبت از طرح مسائل فنی و صرفا هسته ای از سوی فرانسه در توافق نامه دو جانبه می کنند، مساله چندان هم فنی و صرفا هسته ای نبوده بلکه جنبه های سیاسی نیز داشته است. با توجه به دیدارهایی که در جریان مذاکرات ژنو صورت گرفته می توان گفت که بحث هایی غیر از بحث هسته ای نیز در این مذاکرات مد نظر غرب بوده است. بعد از دیدار آقای ظریف با خانم اشتون در 16 آبان، روز نخست مذاکرات، کوفی عنان نماینده سابق جامعه جهانی در امور سوریه نیز در محل مذاکرات هسته ای با ظریف دیدار کرد. وی هنوز درگیر مساله سوریه است و در برخی محافل از او به عنوان نماینده مخفی جامعه جهانی در امور سوریه یاد می شود. جزئیات دیدار وی با ظریف در جایی منتشر نشده است. همچنین اخضر ابراهیمی، نماینده سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه نیز در محل مذاکرات حاضر می شود و با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار می کند. گفته شده که این دیدار درباره سوریه بوده است. نکته در این است که پس از این دیدارها بوده که لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه روز 17 آبان به ژنو می آید و مواضعی در جهت تخریب روند مذاکرات اتخاذ می کند. این مساله نشان می دهد که بر خلاف آن چه در رسانه ها مطرح می شود و غربی ها دائما بیان می کنند و صحبت از طرح مسائل فنی و صرفا هسته ای از سوی فرانسه در توافق نامه دو جانبه می کنند، مساله چندان هم فنی و صرفا هسته ای نبوده بلکه جنبه های سیاسی نیز داشته است. طرف ایرانی همواره تاکید کرده است که در مذاکرات هسته ای با 1+5 صرفا درباره پرونده هسته ای صحبت می کند و به هیچ وجه درباره موضوعات دیگر مثل پرونده سوریه و لبنان و غیره صحبت نمی کند. این مساله را وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه های مختلف بارها بیان کرده است. اما گویا طرف غربی تمایل دارد همه چیز را با هم گره بزند. یعنی وقتی که درباره پرونده هسته ای مذاکره می کند، گریزی هم به پرونده سوریه بزند، از لبنان صحبت کند و اشاره ای هم به عراق داشته باشد. اگر نگاهی به مواضع مقام های عربی بیندازیم یا به مطالب روزنامه ها و سایت های عربی بنگریم به روشنی می بینیم که غالب آنها از این مساله صحبت می کنند که اگر توافقی در پرونده هسته ای ایران حاصل شود، در پرونده های دیگر منطقه ای مثل لبنان، سوریه، عراق و غیره نیز توافقی حاصل خواهد شد و منطقه روند مثبتی را پیش خواهد گرفت. مثلا نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان در دیدار با غضنفر رکن آبادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران تاکید می کند، آثار مثبت توافق ایران و 1+5 کل منطقه را خواهد گرفت. به عبارت دیگر می توان گفت که غرب به گونه ای تلاش دارد که اگر توافقی در پرونده هسته ای حاصل شود در مقابل امتیازی نیز بگیرد. این امتیاز نمی تواند مرتبط با پرونده هسته ای باشد، چون هر توافقی در پرونده هسته ای در آخر به سود ایران تمام می شود، بلکه این امتیاز در مسائل دیگری است که تهران در آن درگیر است. این نکته را در نظر بگیریم که جامعه جهانی و غرب در کنار پرونده هسته ای ایران پرونده سوریه و کنفرانس ژنو 2 را نیز هم زمان پیش می برند. در هر دوی این پرونده ها ایران نقشی پررنگ دارد. برای فرانسه پرونده سوریه موضوعی حیاتی است. این کشور مدت ها مستعمره آن بوده و همانند لبنان آن را بخشی از جغرافیای نفوذ خود می داند. بنابر این وقتی که فرانسه سنگ اندازی می کند، ممکن است امتیازی در پرونده ای بخواهد که در آن با ایران درگیر است. پرونده ای که کشورهای دیگر غربی نیز به دنبال سهم خواهی در آن هستند. البته دامنه این امتیازخواهی می تواند به مناطق دیگر نیز برسد. برای همین است که گفته می شود مذاکرات هسته ای بسیار سخت و پیچیده است و صرفا محدود به مذاکرات هسته ای نیست.
نوشته شده در سه شنبه 28 آبان 1392برچسب:,ساعت 17:42 توسط savalan| |
لزوم استفاده از ظرفیت‌های توکیو در مجامع بین‌المللی

ژاپن در پرونده هسته‌ای به ایران کمک کند

علی ماجدی، معاون بین‌الملل وزیر نفت و سفیر اسبق ایران در ژاپن در گفت‌وگو با دیپلماسی ایرانی به بررسی سفر وزیر خارجه ژاپن به ایران و زمینه‌های گسترش همکاری‌ها میان دو کشور و همچنین نقش ژاپن در حل پرونده هسته‌ای ایران پرداخته است.
 
 

دیپلماسی ایرانی: کیشیدا به تهران آمده است. حسن روحانی عصر روز گذشته در دیدار با فومیو کیشیدا وزیر امور خارجه ژاپن با بیان اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران با اراده ای قوی و مثبت در مذاکرات با 1+5 در ژنو حضور یافته گفته است این سومین دور مذاکراتی است که در طول 83 روز گذشته از آغاز کار دولت یازدهم انجام شده است این میهمان ژاپنی هم با ابرازخرسندی ازفضای مثبت مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با 1+5 در ژنو و اینکه امروز رویکرد جامعه بین المللی نسبت به ایران و دولت این کشور تغییر کرده است، گفت: امیدواریم که این تلاش ها و مذاکرات هر چه سریع تر به نتیجه مطلوب برسد روابط دو جانبه ایران و ژاپن که بنا به گفته رئیس جمهوری ایران کاهش پیدا کرده است باید بیش از پیش توسعه پیدا کند چراکه ژاپن شریک اقتصادی مهمی برای ایران و در مقابل تهران نیز یکی از مهم ترین کشورهای دوست توکیو در منطقه است. رئیس مجلس ایران نیز با وزیر امور خارجه ژاپن دیداری داشته و بر توسعه همین روابط اقتصادی تاکید کرده است. علی ماجدی، معاون بین الملل وزارت نفت و سفیر اسبق ایران در ژاپن به بررسی سفر وزیر امورخارجه ژاپن به ایران  و زمینه های گسترش همکاری ها میان دو کشور و همچنین نقش ژاپن در حل پرونده هسته ای ایران پرداخته است.

حسن روحانی در دیدار با وزیرامورخارجه ژاپن گفته است در زمینه مسأله هسته ای جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه ژاپن عضو شورای حکام آژانس انرژی اتمی است، توقع دارد تا این کشور نقش پررنگ تری در این زمینه ایفا نماید.  شما نقش ژاپن را در پرونده هسته ای ایران چگونه ارزیابی می کنید، آیا ژاپن می تواند نقش موثری ایفا کند؟ انتظاراتی که ایران از ژاپن در حل مساله هسته ای دارد چیست؟

ژاپن کشوری است که در جنگ جهانی دوم قربانی سلاح هسته ای شده است، بنابراین آنها از این جهت همیشه چنین تحفظی را دارند به دلیل آنکه شاید تنها کشوری بودند که به این مصیبت دچار شده اند. در نتیجه زمانی که ایران با صراحت اعلام می کند و با این روند حرکت کرده تا  ثابت شود فعالیت های انرژی اتمی ما صلح آمیز است، ژاپنی ها باید بیش از هر  کشوری از ایران حمایت کنند. امروز ایران این اطمینان را به دنیا می دهد که هر فعالیت هسته ای اگر صلح آمیز باشد باید از آن استقبال و حمایت شود و به همان شدت اگر غیر از آن باشد باید نفی شود. به دلیل آنکه ایران بارها این موضوع را اعلام کرده و آنها نیز قربانی بودند امیدواریم که این طرح را داشته باشند که اگر ما ثابت کردیم هسته ای هستیم (که از ابتدا هم بودیم و تنها عده ای تردید ایجاد کرده اند که ایران هم قصد دارد به تدریج نشان دهد که این تردید ها اشتباه بوده است)، از ایران حمایت همه جانبه کنند. بنابراین در چنین شرایطی این انتظار از ژاپن وجود دارد که نقش اساسی در این زمینه ایفا کند، مضاف بر اینکه یوکیو آمانو در گذشته مدیرکل  خلع سلاح در ژاپن بوده و در حال حاضر نیز رئیس سازمان انرژی اتمی است و به عنوان ریاست این سازمان و متولد ژاپن بودنش می تواند این نقش را بهتر ایفا کند. همچنین ژاپنی ها نیز با توجه به اینکه کشوری هستند که بالقوه و بالفعل اتمی هستند اما به سمت سلاح اتمی حرکت نکردند می توانند درک کنند که ایران نیز چنین وضعیتی در آینده خواهد داشت، یعنی ایران در باشگاه اتمی حضور دارد و از این انرژی در جهت صلح آمیز استفاده می کند، همانطور که ژاپن هم این ویژگی را داراست.

کیشیدا با ابرازخرسندی ازفضای مثبت مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با 1+5 در ژنوگفته است امروز رویکرد جامعه بین المللی نسبت به ایران و دولت این کشور تغییر کرده است، در مقایسه با دولت پیشین چرا ژاپن هم نگاه مثبت تری به رابطه با ایران دارد؟ روابط ایران و ژاپن در دولت محمود احمدی نژاد در چه سطحی بوده است؟

در زمینه روابط دو جانبه باید گفت که ژاپن در تاریخ خود زمان هایی را به یاد دارد که مثبت بوده است، به عنوان مثال در زمان ملی شدن صنعت نفت شرکت ژاپنی از ایران نفت خریداری کرده و کتابی هم که در این زمینه نوشته شده یکی از پرفروش ترین کتاب ها در آن زمان شده است. رابطه سیاسی ایران پس از انقلاب با ژاپن  در مقایسه با سایر کشورها که دچار فراز  و نشیب هایی سیاسی بوده از جمله با کشورهای اروپایی، کمتر بوده است و همین امر نشان دهنده آن است که ژاپن در مسائل سیاسی از استقلال نسبی برخورداراست و رابطه با ایران نیز برای آنها همیشه دارای اهمیت بوده، همانطور که برای ایران نیز مهم بوده است.  حافظه تاریخی  ایران نسبت به ژاپن برخلاف برخی کشورها حافظه پاک و بی عیب و نقصی است و پس از انقلاب نیز رابطه سیاسی دوکشور کمتر دچار رکود و صعود شده است به عنوان مثال هیچ گاه نشده که سطح رابطه کاهش پیدا کند و از سفیری به کارداری برسد و یا همانند آنچه که میان ایران و اروپای غربی  در ماجرای میکونوس رخ داد  و یا فراز و نشیب ها در رابطه با انگلستان. رابطه با ژاپن کمتر دچار افت و خیز شده است که این روند مثبتی است.

لاریجانی رئیس مجلس نیز در دیدار با کیشدا گفته است، دو کشور از ظرفیت های فراوانی در عرصه های گوناگون بویژه صنایع، نفت و گاز و اجرای طرح های زیربنایی برای گسترش همکاری های خود برخوردارند و حضور شرکت های ژاپنی در عرصه فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری مشترک در ایران به نفع هر دو کشور خواهد بود.در حال حاضر روابط اقتصادی دو کشور در چه سطحی قرار دارد؟

در مسائل اقتصادی این تبعیتی که ژاپن می کند قابل فهم است اما می تواند بهتر از این رابطه  اقتصادی خود را با ایران تنظیم کند و اگر یکی از مسائل مهم آنها اهمیت انرژی است و  امنیت انرژی بخشی از امنیت هر کشور است اما ژاپن می تواند بیشتر روی ایران حساب باز کند. مثلا می توانست در دو مقطع یعنی از پتروشیمی ایران و  آزادگان خارج نشود. در حال حاضر با توجه به پایداری روابط سیاسی و اینکه رابطه اقتصادی تا اندازه ای کاهش پیدا کرده است، به نظر می رسد که ژاپنی ها بیش از سایر کشورها علاقه مند رابطه با ایران هستند که زمینه آن نیز در حال فراهم شدن است، انتظار است که ژاپنی ها در این مورد پیشقدم  شوند. ایران و ژاپن منافع مشترکی  دارند، ایران به دنبال صادر کردن منافع انرژی خود به دنیاست و علاقه ای ندارد که به کشورهای خاصی متمرکز شود، آنها نیز به دنبال گوناگون کردن منابع انرژی خود هستند. به نظر می رسد آنچه در دو مقطع یعنی پیش از انقلاب و پس از انقلاب در دهه 80 رخ داد باید دوباره احیا کرد و ژاپنی ها  این بار با اطمینان خاطر بیشتری وارد شوند. ایران نیز در صنعت خودرو سازی و دیگر صنایع نیز باید بخش بیشتری را به ژاپنی ها اختصاص دهد. به همین علت گفته می شود که رابطه سیاسی ایران از رابطه اقتصادی با این کشور پایدارتر است که پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری ایران و تیم جدید در میان کشورهای عضو جی 8 اولین وزیر امور خارجه ای که به ایران سفر کرده ژاپن بوده است که باید این سفر را به فال نیک گرفت و امیدوار باشیم که این رابطه سیاسی به بسط رابطه اقتصادی منجر شود.

وزیر خارجه ژاپن در این دیدارها تاکید کرده  توکیو مایل است در مسئله حل بحران سوریه و افغانستان و استقرار صلح و امنیت در منطقه با ایران گفتگو و تبادل نظر کند، میان توکیو تهران کدام پرونده های مشترک در منطقه وجود دارد که همکاری های آنها می تواند تاثیرگذار باشد؟ به طور کلی نقش ژاپن را در منطقه چگونه ارزیابی می کنید؟

به دلیل آنکه ژاپن بخشی از انرژی خود را از طریق کشورهای خلیج فارس تامین می کند از این زاویه ثبات و امنیت برای آنها در کل منطقه حائز اهمیت است، چراکه اگر ثبات در این منطقه از بین رود مسلما قیمت ها نیز تغییر خواهد کرد. اما از سوی دیگر با اینکه ژاپنی ها رتبه اقتصادی بالایی را  دردنیا دارا هستند یعنی جایگاه سوم اقتصادی را پس از امریکا و چین در دست دارند، نقش سیاسی آنها به پررنگی نقش اقتصادی شان نیست، در حالیکه این توان را دارند که نقش سیاسی پررنگ تری را ایفا کنند. اگر ایران  بتواند مشوق آنها باشد تا بتوانند نقش خود را در مسائل سیاسی منطقه ایفا کنند گام مثبتی خواهد بود. ژاپنی ها نیز باید ثابت کنند که در ایفای نقش سیاسی می توانند مستقل عمل کنند گرچه در رابطه با ایران  این استقلال نسبی وجود دارد و اگر قصد داشته باشند در منطقه نیز ذی نقش شوند که برای آنها خودبخود پشتوانه اقتصادی هم دارد، ایران می تواند در این مسیر یاری دهنده باشد تا ژاپن بتواند  این نقش را در مسائل منطقه ای که ایران دست برتری دارد ایفا کند ( ایران به عنوان دومین یا سومین کشور ذی نفوذ و موثر در منطقه است)در مقابل ژاپنی ها هم از ایران  این انتظار را دارند که به آنها کمک کنند. بنابراین ایران می تواند با ژاپن چشم انداز رابطه سیاسی و اقتصادی مکمل هم داشته باشد. این روند در گذشته هم وجود داشته  و در حال حاضر هم زمینه آن فراهم است.

سهم ژاپن در نفت ایران چگونه است و تا چه اندازه به ایران در دور زدن تحریم ها کمک کرده است؟

ژاپن تحریم ها را دور نمی زند و نزده است، اما سهم ایران در بازار ژاپن کاهش داشته است. در مقطعی یعنی در زمانی که من سفیر ایران درکشور ژاپن بودم در سال 1383 ایران دومین  تامین کننده نفت ژاپن پس از عربستان بود و حتی سهم صادرات ایران به 700 هزار بشکه هم رسید و ژاپن در فعالیت های اقتصادی ایران همچون پروژه آزادگان هم مشارکت کرده بود. روابط اقتصادی در آن زمان به سمتی پیش می رفت که ایران با ژاپن شریک مهمی در زمینه انرژی استراتژیک تر باشد یعنی تنها به  خرید و فروش نفت محدود نباشد. به نظر می رسد که اگر ژاپنی ها در سیاست انرژی خود تجدید نظر کنند می توانند  با ایران وارد فعالیت استراتژیک انرژی شوند. در حال حاضر سهم ایران در صادرات نفت به ژاپن رقم پایینی و در حدود 5 درصد است درحالیکه این میزان زمانی در حدود 16 یا 17 درصد بوده است. ژاپنی ها تنها کاری که در دوران  کاهش واردات نفت  کردند این بود که کشتی هایی که به این کشور می رود توسط بیمه صادراتی خود بیمه کردند که البته برای آنها هزینه هم داشته ولی پذیرای این هزینه هم بودند. چراکه بیمه یکی از مشکلاتی است که نفکش های ایرانی دارند اما ژاپن مشکل را از این طریق حل کرده است.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/14

نوشته شده در یک شنبه 26 آبان 1392برچسب:,ساعت 14:1 توسط savalan| |
با وجود کارشکنی های فرانسه و رژیم صهیونیستی

مسیر مذاکرات هسته ای دشوار اما امیدوارکننده است

گفتگوها که در دو روز پایانی با حضور وزرای خارجه کشورهای مذاکره کننده بسیار حساس و "امیدبخش" شده بود، روز یکشنبه 16 آبان ماه تا پاسی از شب به درازا کشید و در نهایت کاترین اشتون، مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ساعات آغازین روز یکشنبه به خبرنگاران گفتند "با خوش بینی به دور بعدی مذاکرات خواهند رفت".
 
 

دیپلماسی ایرانی- حامد شفیعی: دشواری ها و پیچیدگی های پرونده اتمی ایران در ۱۰ سال گذشته باعث شده این موضوع از حیث تبعات سیاسی و اقتصادی و حقوقی، یکی از طولانی ترین و سنگین ترین چالش های سیاست خارجی ایران را رقم بزند. ایران با تاکید بر صلح آمیز بودن برنامه اتمی خودخواهان حفظ چرخه کامل سوخت اتمی است و می گوید که این برنامه را بر اساس حقوق اش به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش جنگ افزارهای اتمی (ان پی تی) گسترش دهد.

گروه 5+1 (شامل پنج کشور عضو دائم شورای امنیت به همراه آلمان) که سرگرم مذاکره با ایران است، گاه نشانه هایی از امکان توافق با ایران خارج از مصوبه های شورای امنیت را نشان داده اند. اما آنها نیز خواهان توقف غنی سازی هستند. بعد از سه روز مذاکرات فشرده میان ایران و گروه 5+1 در ژنو سوئیس، شش کشور و ایران بدون توافق به گفتگوهای خود پایان دادند اما تاکید کردند که دور بعدی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران در کمتر از دو هفته دیگر برگزار خواهد شد. این گفتگوها که در دو روز پایانی با حضور وزرای خارجه کشورهای مذاکره کننده بسیار حساس و "امیدبخش" شده بود، روز یکشنبه 16 آبان ماه تا پاسی از شب به درازا کشید و در نهایت کاترین اشتون، مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ساعات آغازین روز یکشنبه به خبرنگاران گفتند "با خوش بینی به دور بعدی مذاکرات خواهند رفت". گرچه موضع فرانسه نسبت به دیگر اعضا متفاوت بود و همین تفاوت نیز موجب توقف در روند مذاکرات شد اما برخی بر این باورند شاید در 20 نوامبر شرایط تغییر کرده و طرفین مذاکره بتوانند به توافقی نهایی دست یابند. اما دکتر محمد علی بصیری استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل وجود موانع بسیار در گذشته از جمله " بی اعتمادی " را عاملی می داند که بر اساس آن به این زودی توافقی حاصل نخواهد شد.

ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا گفته است که سرانجام می توان در مذاکرات مربوط به فعالیت های هسته ای ایران به توافق دست یافت. جان کری، وزیر خارجه آمریکا، دقایقی پس از کنفرانس خبری محمد جواد ظریف و کاترین اشتون نیز گفت: "در مذاکرات هسته ای با ایران پیشرفت های بسیار چشمگیری داشتیم." با وجود عدم توافق طرفین در این مذاکرات، گفتگوهای دو جانبه و سه جانبه بی سابقه ای میان نمایندگان عالی رتبه ایران و آمریکا در جریان این گفتگو ها روی داد که در نوع خود و پس از قطع روابط دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن، بی سابقه بود. اما در این میان وران فابیوس- وزیر امور خارجۀ فرانسه، متن اولیه یک توافق احتمالی را ناکافی و غیرقابل قبول دانسته و خواستار تعهدات محکم تر ایران در خصوص برخی جنبه های فعالیت های اتمی این کشور شده بود که از نگاه او می توانند ماهیتی نظامی داشته باشند.

رسانه ها اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه را " سنگ اندازی " بر سر یک  " توافق بزرگ " قلمداد کردند. محمدعلی بصیری اقدام فرانسه بر سه فرض می داند. نخست آنکه اسرائیل به دلیل ناامید شدن از رفتار آمریکا در مذاکرات و عدم همراهی آمریکا با این رژیم، به سمت فرانسه تمایل نشان دادند. در عین حال که فرانسه بعد از آمریکا دومین پایگاه صهیونیست هاست. به همین دلیل فرانسه تحت فشار اسرائیل دست به چنین واکنشی زده است. او فرض دوم را بر اساس سیاست های " چماغ و هویج" گروه 5+1 می داند. چرا که پیش از این نیز یک نفر از اعضا نقش چماغ و دیگر اعضا نقش هویج را بازی می کردند. به همین دلیل اینک قرعه به نام فرانسه بوده که نقش چماغ را بازی کند و این سیاست در راستای دست یابی به امتیازات بیشتر است. اما از نگاه این کارشناس مسایل بین الملل، فرض سوم متحمل تر است، زیرا فرانسه به دلیل اتفاقات روی داده در منطقه _ افغانستان، عراق و حتی سوریه_  تصور می کند بیشتر از دیگر شرکا بازنده شده و لطمه دیده است. به همین دلیل در این مذاکرات سعی بر بازگرداندن نقش اصلی خود و جبران لطمه های دیده شده در منطقه هستند و می خواهند سهم خود را از شرکایشان برای جبران بازندگی به دست آورند. چرا که به اذعان کشورهای عضو گروه 5+1 اختلافات پش آمده میان اعضا بر اساس " تعارض منافع " میان آنهاست.

در همین حال منابع دیپلماتیک غربی در ژنو از انتقاد آمریکا به فرانسه نسبت به موضع این کشور در مذاکرات ایران و 1+5 خبر دادند. منابع دیپلماتیک غرب گفته اند جان کری، وزیر خارجه آمریکا موضع انتقادآمیز خود را در قبال اظهارات و موضع فرانسه در مذاکرات با ایران به پاریس منتقل کرده است. از این رو شاید فرصت ده روز پیش آمده موجب شود تا آمریکا، فرانسه را نسبت به تغییر رویکردش متقاعد کند. محمدعلی بصیری نیز در این باره می گوید:" این احتمال هست که آمریکا بخواهد طی این مدت نظر فرانسه را به خود جلب کرده و نسبت به فرایند مذاکرات متقاعد کند." او معتقد است آمریکا باید به فرانسه " چراغ سبزی " نشان بدهد، زیرا در غیر این صورت تنش ادامه خواهد داشت.

از سویی دیگر گرچه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از عدم دستیابی به توافق میان ایران و گروه ۱+۵ در مذاکرات ژنو ابراز رضایت کرده اما کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پس از پایان مذاکرات وزرای خارجه ایران و قدرت های غربی در گفت و گو با بی بی سی گفت: به نتیجه نرسیدن این دور مذاکرات را نمی توان به "شکست" تعبیر کرد. وزیر امورخارجه انگلستان و آلمان بر آینده مذاکرات خوش بین هستند و معتقدند که می توان به یک " توافق نهایی " رسید. کارشناس مسایل بین الملل نیز بر این باور است که به با چنین سرعتی به دلیل برخی سواعتمادی ها شاهد توافق برای امضای یک تفاهم نامه نخواهیم بود. اما روند به این سمت خواهد رفت. او می گوید: ممکن است به یک " بیانیه مقدماتی " برسیم. با وجود آنکه دو طرف با خوشبینی از "پیشرفت و جو مثبت" مذاکرات سخن می گفتند این دور از گفتگوها بدون رسیدن به توافق قطعی به پایان رسید.

گفته می شود مخالفت فرانسه با پیش نویس موافقتنامه و اصرار این کشور بر تعطیلی تاسیسات هسته ای اراک یکی از عمده ترین دلایل به نتیجه نرسیدن این دور گفتگوها بود. ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلستان درباره آینده مذاکرات ضمن "بسیار دشوار" خواندن آن گفته:" نمی تواند دقیقا بگوید که چه زمانی توافق بین ایران و گروه ۱+۵ در مورد برنامه اتمی ایران حاصل می شود.اما سرانجام می توان در مذاکرات مربوط به فعالیت های هسته ای ایران به توافق دست یافت." اما در مقابل نخست وزیر رژیم صهیونیستی وعده داد که از هر تلاشی برای جلوگیری از دستیابی به آنچه او "توافقی بد" میان ایران و قدرت های جهانی می داند، استفاده خواهد کرد.

 

 
 
 

 

نوشته شده در یک شنبه 26 آبان 1392برچسب:,ساعت 14:0 توسط savalan| |

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 10 صفحه بعد

کپی برداری بدون ذکر منبع غیر مجاز می باشد
www.sharghi.net & www.kafkon.com & www.naztarin.com